Ga naar Content

Veertig jaar oude Enkhuizer brandweerwagen weer in gebruik in Slowakije

ENKHUIZEN - Een veertig jaar oude brandweerauto uit Enkhuizen is volledig aangepast en doet nu dienst in Slowakije. Volgens Enkhuizer brandweerman Eric Keesman gebeurt dit vaker. "Als ze hier worden afgeschreven, worden ze vaak opgekocht en naar het buitenland gehaald."

Foto: Nederlandse Brandweerauto's in het Buitenland - Jan Stankovic

Het gaat bij deze wagen om een exemplaar uit de jaren '80, volgens Eric Keesman. De brandweerauto's worden eerst in Nederland gebruikt en als ze niet meer voldoen aan alle eisen, gaan ze door naar de jeugdbrandweer. Ook daar worden ze op een gegeven moment buiten dienst gesteld en dan is het over en uit voor wat betreft het gebruik in Nederland. 

"Dan gaan ze naar Hoorn. Daar is de hoofdpost van de Veiligheidsregio. Wat er dan vaak gebeurt is dat de auto een paar maanden in de hoek staat en vervolgens wordt verkocht en wordt opgehaald door de opkoper. Wij weten eigenlijk bijna nooit waar ze dan uiteindelijk precies naar toe gaan", vertelt Eric. 

Goedkopere reparatiekosten

Maar dat het niet gek is dat dit exemplaar in het buitenland belandt, bevestigt hij wel. "Dit gebeurt vaker. Het kost hier namelijk heel erg veel geld om zo'n voertuig te renoveren. Die manuren en kosten zijn ergens anders vaak goedkoper en daarom is het daar wel de moeite de wagen op te knappen en vervolgens weer te gebruiken. En dit keer is hij in Slowakije beland, maar ik weet ook dat ze helemaal in Suriname rondrijden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook