Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Loods ontvoerders Heineken gesloopt

30 juli 2010, 14.57 uur

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam laat de loods slopen, waarin in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden door hun ontvoerders.

Vrijdag is begonnen met de sloop van de loods aan de Heining, een klein bedrijvengebied tussen het Westelijk Havengebied en Spaarnwoude.. De eenvoudige, uit golfplaten opgetrokken loods, was door de ontvoerders geprepareerd om de slachtoffers voor langere tijd te kunnen vasthouden. Achterin de loods hadden de ontvoerders twee cellen gebouwd, waarin Heineken en Doderer gescheiden van elkaar verbleven.
Ze werden op 9 november 1983 ontvoerd in Amsterdam en konden op 30 november van dat jaar worden bevrijd.
Holleeder en Van Hout
De belangrijkste ontvoerders waren de Amsterdamse criminelen Willem Holleeder en Cor van Hout. Zij konden na de nodige omzwervingen uiteindelijk worden gepakt en kregen een jarenlange celstraf. Na hun vrijlating, begin jaren negentig, stortte zowel Van Hout als Holleeder zich weer op de (georganiseerde) misdaad.
Van Hout werd na enkele jaren veroordeeld wegens grootschalige drugshandel. Holleeder groeide na de eeuwwisseling uit tot een van de meeste beruchte criminelen van Nederland. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot negen jaar celstraf wegens het afpersen van enkele zakenlieden, onder wie vastgoedtycoon Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd.