Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Vrijwilligers strijden tegen 'terroristenplant' Japanse duizendknoop

23 november 2019, 21.00 uur · Door Redactie

KOOG AAN DE ZAAN - Twintig vrijwilligers pakte vandaag met de schop de Japanse duizendknoop aan. De exotische plant woekert stevig om zich heen en dat is een doorn in het oog van de inwoners van Koog aan de Zaan. 

De brutale duizendknoop is niet te stoppen en kan zelfs door de kieren van beton en asfalt heen groeien. De vrijwilligers zijn bezorgd dat de plant teveel ruimte inneemt. "Dan heb je eenzijdige groei en dat is niet goed. We hebben mooie perken en dat moet zo blijven." 

De gemeente heeft al van alles geprobeerd om de exoot aan te pakken, maar niets leek te werken. Arjan Schreuder is groenbeheerder van de gemeente en hij zat met zijn handen in het haar.  "Uitgraven werkte niet. En ook bestrijding met heet water of met stoom heeft geen effect. Al probeer je het ondergronds, al probeer je het bovengronds. Het werkt niet echt."

"We hebben mooie perken en dat moet zo blijven"

Vrijwilliger

Ten einde raad wilde de gemeente het gif Roundup inzetten om de Japanse duizendknoop aan te pakken, maar de groene partijen staken daar een stokje voor. Daarom mag nu eerst het burgerinitiatief het proberen om handmatig de plant uit te roeien. Monique Zonneveld van Groen Zaans: "Wij willen geen Roundup, want met dat gif maak je insecten dood." 

Terroristenplant

Het verwijderen van de plant met zijn duizenden wortels is veel moeilijker dan gedacht. Een vrijwilligster geeft toe: "Het is pittig, want de plant staat in de zware klei. Ik noem dit de 'terroristenplant', want hij doet alles wat God verboden heeft."

Om de haarden van de Japanse duizendknoop succesvol aan te pakken moeten de vrijwilligers minimaal zes keer per jaar met de schop in de weet. Burgerinitiatief Groen Zaans zoekt nog vrijwilligers. "Wilt u ook meehelpen om de Japanse Duizendknoop uit te roeien? Meld je dan aan bij Groen Zaans."