Ga naar Content

De Gabberweek viert 25-jarig jubileum: "Langzamerhand een echt West-Fries product geworden"

HOOGWOUD - De Gabberweek bestaat volgend jaar maar liefst 25 jaar. Een volle week voor jong en oud tijdens de voorjaarsvakantie van 2020 waarin talloze activiteiten plaatsvinden. Wiebo Beenen uit Hoogwoud is een van de drijvende krachten achter de Gabberweek: "Zoals je mensen hoort te verbinden, dat doen wij tijdens de Gabberweek", vertelt hij aan mediapartner WEEFF.

Foto: Wiebo Beenen

Wiebo werkte in de jaren '90 in diverse West-Friese dorpen als jeugd- en jongerenwerker. "Ik kon niet iedereen helpen, dus wilde ik wat organiseren wat voor alle dorpen tegelijkertijd zou kunnen". Daarom startte hij in 1995 een lobby om een project aan te bieden waarbij hij zijn hele werkgebied kon bedienen. Dit waren de toenmalige gemeente Noorder-Koggenland en de gemeente Opmeer.

Zijn lobby had echter niet veel succes, tot hij steun kreeg uit onverwachte hoek. Een aantal andere vrijwilligers uit Hoogwoud zag namelijk ook kansen voor een nieuw project. Avonden en zelfs nachten offerden zij op om de boel op de rit te krijgen. De dorpen in de gemeenten Opmeer en Noorder-Koggenland gaven het ook en kans een samen werd de naam Gabberweek bedacht.

De officiële aftrap van de eerste Gabberweek werd op 4 maart 1996 gegeven. Voorafgaand werd er gespeculeerd over 200 deelnemers, maar dat aantal werd ruimschoots overtroffen. Maar liefst 486 kinderen deden mee aan de Gabberweek. Zij werden door 45 vrijwilligers begeleid en door 7 busjes, een paar auto's en een touringcar naar de verschillende activiteiten vervoerd.

"Bedrijvigheid pur sang"

De Gabberweek is 25 jaar later uitgegroeid tot een project waarbij bijna alle West-Friese gemeenten betrokken zijn. "Alleen een stuk van Koggenland en de gemeente Hoorn zijn er niet bij betrokken", licht Wiebo toe. "Maar verder zijn we langzamerhand een bijna compleet West-Fries product geworden."

Waar de activiteiten eerder alleen voor kinderen waren, werd in 2007 besloten om ook senioren mee te laten doen aan de Gabberweek. Daar kwamen in 2015 de gezinnen bij, waardoor het een week is geworden voor jong en oud. "Doordat we nu extra doelgroepen hebben, krijgt de Gabberweek volgend jaar tijdens het jubileum twee dagen extra. We beginnen de week op zaterdag, in plaats van op maandag."

De uitbreiding sinds de eerste editie zorgt er ook voor dat er veel meer om de activiteiten heen geregeld moet worden. "Het is een flinke logistieke operatie geworden", aldus Wiebo. "We rijden komend jaar met 27 busjes, drie touringcars en een aantal losse auto's. De vrijwilligers zijn broodnodig om de mensen op te halen, te begeleiden en weg te brengen, want dat gaat de hele dag door."

"Het is bedrijvigheid pur sang", gaat Wiebo verder. "We zijn constant bezig om allerlei verbindingen te leggen en samenwerkingen aan te gaan. Wij zijn bezig om te verbinden zoals je mensen hoort te verbinden." Dit betekent ook dat Wiebo en de rest van de organisatie veel in contact staan met de zes deelnemende West-Friese gemeenten. Afgelopen week werden er 15.000 programmagidsen uitgedeeld in de regio met de activiteiten waar je je tijdens de Gabberweek voor kunt inschrijven.

Digitale inschrijving

De digitale inschrijving voor het 25-jarig jubileum van de Gabberweek start op dinsdag 26 november om 19.00 uur en sluit op 22 december. Mocht je je als gezin willen opgeven, dan moet je even geduld hebben. Gezinnen kunnen zich namelijk vanaf 23 december tot en met 7 januari aanmelden. In de programmagids en op de website vind je de activiteiten die voor de Gabberweek gepland staan en je kunt je hier online voor inschrijven. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook