Jong Ajax klopt NAC Breda; Jong AZ onderuit in Utrecht

22 november 2019, 22.42 uur · Aangepast 22 november 2019, 23.42 uur
Door: Redactie · Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

BREDA/UTRECHT - Dankzij een laat doelpunt van Brian Brobbey neemt Jong Ajax drie punten mee uit Breda. In het Rat Verlegh Stadion eindigde de subtopper in 1-2. Op Sportpark Zoudenbalch verloor Jong AZ van Jong FC Utrecht: 2-1.

NAC Breda - Jong Ajax
Na het afgesproken statement tegen racisme kwamen de Amsterdammers in de twintigste minuut op achterstand tegen NAC. Een fraaie aanval van de thuisploeg werd afgerond door Mounir El Allouchi. Ryan Gravenberch miste daarna een grote kans op de gelijkmaker, maar Noa Lang was vlak voor de pauze wél trefzeker. De linksbuiten werd diep gestuurd door Lassina Traoré, waarna hij de doelman prachtig omspeelde om vervolgens knap raak te schieten vanuit een lastige hoek: 1-1.

In de tweede helft had Jong Ajax meer initiatief dan in het eerste bedrijf. Het bleef echter lang gelijk, omdat Traoré oog in oog met NAC-keeper Nick Olij miste en Nicolas Kühn de bal van dichtbij tegen de sluitpost aanschoot. Toch gingen de drie punten mee naar Noord-Holland; Juan Familio-Castillo gaf in de 85e minuut voor en invaller Brobbey kopte binnen.

Jong Ajax blijft derde op de ranglijst met 29 punten na vijftien wedstrijden. De achterstand op koploper SC Cambuur bedraagt zeven punten, maar de Amsterdammers hebben maandag nog een thuiswedstrijd tegoed tegen Helmond Sport.

NAC Breda: Olij; Verschueren, Riera, Rosler, Mashart; Boussaid, I. Ilic, El Allouchi (Van Anholt/83), Dogan (Stokkers/76), L. Ilic (Bohui/70); Van Hooijdonk

Jong Ajax: Scherpen; Van Gelderen, J. Timber, Pierie, Familio-Castillo; Gravenberch, Ekkelenkamp, Q. Timber (Taylor/81); Kühn (Brobbey/75), Traoré, Lang (Jensen/60)

Jong FC Utrecht - Jong AZ

In Utrecht werden de doelpunten alle drie in de eerste helft geproduceerd. De thuisploeg stond binnen een kwartier op 1-0. Een vrije trap van Odysseus Velanas belandde bij de tweede paal op de linkervoet van Tommy St. Jago (foto) en hij scoorde in de korte hoek.

Na ruim een half uur werd de achterstand van Jong AZ verdubbeld. Balverlies op het middenveld werd genadeloos afgestraft door de Utrechters. Jonas Arweiler zette Justin Lonwijk alleen voor Jasper Schendelaar en maakte de 2-0. De Noord-Hollanders reageerden gelukkig snel door de aansluitingstreffer te maken. Een schot van Richard Sedláček werd aangeraakt, waardoor doelman David Jensen kansloos was: 2-1.

Ondanks twee grote kansen voor Des Kunst en een mogelijkheid van Sedláček kwam Jong AZ in de tweede helft niet meer tot scoren. Zodoende kan de ploeg van Koen Stam en Michel Vonk de overwinning op MVV van twee weken geleden geen goed vervolg geven. De Alkmaarders zakken naar de zestiende plaats op de ranglijst met dertien punten uit vijftien wedstrijden.

Jong FC Utrecht: Jensen; Mokono (Brinkman/77), St. Jago (Van der Velden/65), Mamengi, Culhaci; Van Rooijen, Velanas, Lonwijk; Mallahi, Arweiler, Maddy (Acheffay/66)

Jong AZ: Schendelaar; Church, Weigelt (Jacobs/60), Bakker, Gullit; Goudmijn, Oosting, Reijnders; Sedláček, Margaret (Kunst/60), Correia