Ga naar Content
West-Friesland

Halt op plan Enkhuizerzand en ziekenhuisstaking: wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

23 november 2019, 10.00 uur
Door: Sander Huisman · Foto: NH Nieuws

WEST-FRIESLAND - De week is weer voorbij en dat betekent dat we rustig kunnen terugblikken op wat er in West-Friesland gespeeld heeft. In dit overzicht praten we je bij, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het nieuws uit jouw regio.

Maandag

De gemeente Koggenland gaat weer op zoek naar een nieuwe burgemeester, nadat de vorige selectieprocedure is mislukt. De nieuwe burgervader zou begin dit jaar al moeten worden benoemd, maar dit ging op het laatste moment niet door. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wat de reden is waarom er geen nieuwe burgemeester is aangewezen. De nieuwe vacature wordt maandag geopend.

Zo'n 150 banen moeten gecreërd worden door de uitbreiding van Pall Medistad in Medemblik. HR-manager Marieke Voogel hoopt dat er veel West-Friezen zullen solliciteren op de vrijgekomen banen. Over een paar maanden hopen zij te beginnen met de verbouwing en in 2021 moet de uitbreiding van Pall Medistad samen met het nieuwe pand gereed zijn. 

Niet alleen Sinterklaas kwam afgelopen weekend weer aan in Nederland, ook de kerstbomen worden al weer druk verkocht. Dag en nacht rijden vrachtwagens vol kerstbomen uit het Duitse Sauerland naar Wervershoof. Bij Kwekerij Alkema, de grootste kerstbomengroothandel van Noord-Holland, is het nu de drukste tijd van het jaar.

Hieronder kun je zien hoe de kerstbomen staan opgesteld bij de kwekerij in Wervershoof. De tekst gaat verder onder de video.

De kerstbomen zijn weer in ons land aangekomen - NH Nieuws

Dinsdag

Grote geldprijzen zijn er gevallen in Bovenkarspel. Negen adressen op de Broekerhavenweg in Bovenkarspel vielen flink in de prijzen. In totaal werd er maar liefst 287.500 euro uitgedeeld door de Postcode Loterij. Een paar viel dubbel in de prijzen en wonnen naast 50.000 euro ook een vakantiehuis.

We hebben het vaak over het weer en kijken ook geregeld naar de lucht. Corina Sas uit Andijk zag eerder een heel bijzondere lucht boven haar huis en besloot hierop om er een foto van te maken. Dit plaatje is nu genomineerd voor de NRC Fotowedstrijd 'Nederland en het weer'. "Mijn fantasie sloeg op hol. Het leek alsof er een ruimteschip voorbij vloog", vertelde ze eerder dinsdag aan NH Nieuws.

Het bestuur van de Hoornse Marketing en de Hoornse Citymarketeer hebben besloten om hun functie ter beschikking gesteld, omdat ze vinden dat er voor de toekomst geen rol meer voor hun is weggelegd.  Volgens de organisatie is het merk 'Ik hou van Hoorn' solide en daarom vinden ze het tijd om de marketing op een andere manier te gaan organiseren.

Er moet iets gebeuren om jongeren uit De Weere een toekomst in eigen dorp te geven; dat vinden drie vrienden en daarom pleiten ze voor de bouw van betaalbare woningen. Bram op den Kelder: "We willen met de gemeente afspraken op papier voor de bouw van een aantal woningen de komende jaren". Bram heeft samen met zijn vrienden Ruben Langedijk en Ted Klaver de handen ineen geslagen om de bouw van betaalbare woningen op de politieke agenda te krijgen.

De tekst gaat verder onder de video.

Jongeren uit De Weere in actie voor betaalbare huizen: "Ik blijf het liefst hier wonen" - NH Nieuws

Woensdag

Deze woensdag vond in heel Nederland een ziekenhuisstaking plaats. Ook het personeel van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn deed mee aan de landelijke staking. "Het is inmiddels vijf over twaalf. Er moet nu wat gebeuren", aldus voorzitter van het actiecomité Roel Smit eerder tegen NH Nieuws.

Volgens omwonenden zouden er meer gevaarlijke situaties voorkomen, nu de voorrangsregels op het kruispunt aan de Zuid-Spierdijkerweg in De Goorn zijn aangepast. De gemeente Koggenland heeft aangegeven dat het nodig was om de verkeersregels aan te passen. Sinds de aanpassingen zijn er vijf meldingen binnengekomen van onveilige situaties op het kruispunt

Er lijkt eindelijk schot in de zaak te zitten om de Berkmeerdijk tussen Obdam en Opmeer veiliger te maken. Begin december organiseert het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een besloten bijeenkomst voor bewoners in de omgeving van de dijk, om samen over de oplossingen te praten.

Donderdag

De West-Friese gemeenten zijn ondanks een tegenvaller nog steeds goedkoper uit met huisafval. De gemeenten kwamen eerder dit jaar met onder andere HVC een aantal nieuwe afspraken overeen, waardoor de gemeenten jaarlijks miljoenen goedkoper uit zouden zijn. "In 2019 besparen we 3,5 miljoen euro en in 2020 ongeveer 2,8 miljoen, en pakt het dus nog steeds gunstiger uit voor de gemeenten", aldus een woordvoerder van de gemeente Hoorn.

Waar het eerder besloten leek dat de gemeente hun bestemmingsplan voor het Enkhuizerzand kon uitvoeren, moesten zij van de provincie toch terug naar de tekentafel. De provincie vindt dat in het huidige plan de ruimtelijke kwaliteit voor het recreatiegebied niet goed genoeg wordt gewaarborgd. De Raad van Enkhuizen is donderdagavond bij elkaar geroepen en heeft verbaasd gereageerd op het besluit van de provincie.

In Zwaag is een automobilist doorgereden nadat hij donderdagavond een fietser had geschept op de kruising Dovennetel en Het Erf. De fietser raakte hierbij zwaargewond. Het slachtoffer is volgens het Noord-Hollands Dagblad een man van 30 en hij zou met spoed naar het ziekenhuis zijn gebracht. 

Vrijdag

Er lijkt een begin te komen aan het verbeteren van de wijk Kersenboogerd in Hoorn. De gemeente heeft de ambitie om in de aankomende jaren te werken aan een groots plan om de wijk aanzienlijk te gaan verbeteren. En dit zal alle aspecten van de wijk en de mensen die daar wonen gaan betreffen. 

Het Dijklander Ziekenhuis is een proef gestart met VR-brillen. Deze proef moet er voor zorgen dat patiënten van het dagcentrum oncologie minder pijn en angst ervaren door ze in een virtueel andere omgeving te brengen. "Het is heel bijzonder om te zien wat het met de patiënten doet", vertelde Annita van der Meulen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

Oplichters bestaan al lange tijd en nu is ook Cinema Oostereiland in Hoorn de dupe hiervan geworden. De bioscoop in Hoorn meldt dat er een neppagina op Facebook is aangemaakt, waarop een win-actie te zien is. Meer dan 200 mensen hadden deze vrijdag al gereageerd op de actie. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!