Ga naar Content

Dijklander Ziekenhuis neemt angst en pijn weg bij patiënten door middel van VR-brillen

HOORN - Het Dijklander Ziekenhuis is met een proef gestart om pijn en angst weg te nemen bij patiënten van het dagcentrum oncologie, door middel van VR-brillen. "Ik ben al jaren bezig om patiënten in een andere omgeving te krijgen", vertelt Annita van der Meulen, die teamcoördinator is op het dagcentrum oncologie. "Het is heel bijzonder om te zien wat het met de patiënten doet."

Foto: Dijklander Ziekenhuis

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die gebruik hebben gemaakt van de VR-brillen minder angst en pijn ervaren. "Met deze brillen kun je het maximale effect behalen met minimale ruimte. Verpleegkundigen kunnen nog steeds hun werk doen en de behandeling kan door gaan. Maar het meest belangrijke is dat de patienten veel minder pijn ervaren", aldus Van der Meulen. 

"Als je een overload aan prikkels krijgt door deze bril, voel je minder pijn en angst. Dit neemt met vijftig procent af. Het is een bizarre en bijzondere ervaring om te zien wat dit met de patienten doet", vertelt ze. "Ze worden afgeleid."

Vijf VR-brillen

Het Dijklander Ziekenhuis beschikt in totaal over vijf brillen, waarbij er twee op het dagcentrum oncologie in Hoorn liggen. Van de andere drie kun je in Purmerend gebruik maken. Twee liggen er daar bij oncologie en één wordt gebruikt op de kinderafdeling. 

De pilot werd ingestuurd voor de Onco Care Challenge, waarbij oncologie- en hermatologieteams door middel van een wedstrijd worden uitgedaagd om innovatieve ideën uit te werken. Het Dijklander Ziekenhuis werd bij deze wedstrijd de derde en heeft daarmee 2.000 euro gewonnen. 

Patiënten van het dagcentrum oncologie kunnen er zelf voor kiezen om de VR-bril te dragen. Ook mensen die op hun zij liggen kunnen gebruik maken van een virtuele ontsnapping. Met de VR-bril kunnen de patiënten bijvoorbeeld een fietstocht door de bergen of door Amsterdam maken. "Andere ziekenhuizen nemen ook steeds meer brillen af, waardoor we binnenkort projecten uit kunnen wisselen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook