Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: voor eten komen zelfs luiaards in beweging

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer lopen we mee met de verzorgers in de tropische kas en ontdekken we wat de verschillende dieren het liefst eten. 

Achter de schermen in de tropische kas wordt 's ochtends druk gewerkt aan het ontbijt van de bewoners. Ze krijgen groente, fruit of soms een lekker visje of een eendagskuiken. Wat ieder dier krijgt, staat vermeld in een speciaal receptenboek. Om te voorkomen dat ze te veel krijgen, wordt alles zorgvuldig gewogen.

Foto: NH

Het basismenu voor alle dieren bestaat uit brokken. "Alle dieren krijgen hun eigen brokken", vertelt verzorgster Wendy Terpstra. "Die zijn afgestemd op de behoeften van die dieren: grote dieren krijgen vaak grotere brokken, kleinere dieren wat kleinere."

Voor de tweevingerige luiaards zijn er speciale langwerpige brokken. Ze hebben twee haakvormige klauwen en dan is het lastig om kleine brokjes te eten. "Bij luiaards moet je veel geduld hebben", zegt Wendy. "Bij hun gaat alles heel langzaam."

Veel slapen

Luiaards zijn nachtdieren, dus overdag wordt veel geslapen. "Maar voor een lekker hapje willen ze wel in beweging komen", zegt de verzorgster. De dieren eten voornamelijk bladeren, maar omdat daar niet veel energie in zit doen ze alles heel traag.

Luiaards komen eigenlijk nooit op de grond. Vanwege hun gebrek aan snelheid zijn ze daar erg kwetsbaar. Alleen om te poepen komen ze een keer per week naar beneden. Ze zijn netjes: luiaards doen hun behoefte altijd op hetzelfde plekje. 

 

"Voor eten komen zelfs luiaards in beweging"

Wendy terpstra, dierverzorgster

Arassari

Andere dieren op Landgoed Hoenderdaell zijn bijvoorbeeld de arassari. Dat zijn vogels met een lange snavel. Wendy: "Nu eten de arassari eerst alle besjes op. Die vinden ze het lekkerst. Maar besjes krijgen de vogels nu pas morgen weer. Het andere eten moet ook op. Ze kunnen niet leven op besjes alleen." 

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden.