Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Enkhuizen 75 jaar terug: het Verzet steelt voedselvoorraden van de Duitse Wehrmacht

21 november 2019, 13.24 uur · Door Redactie

ENKHUIZEN - Het verzet in Enkhuizen roofde grote hoeveelheden voedsel van de Duitse Wehrmacht. Volgens aanplakbiljetten die in de stad hingen waren er 15.260 eieren, 1300 kilo worst, 700 kilo rund- en varkensvlees en 33 vaten boter buitgemaakt.

Noord-Hollands Archief (foto ter illustratie)

De site 75 jaar Bevrijding van de NOS staat vandaag stil bij deze gebeurtenis met een nieuw nieuwsbericht vanuit toen beschreven. Wij plaatsen het in een bewerkte versie door.

De bezetter eiste van de bevolking van de stad dat de voorraden weer aangevuld zouden worden. NSB-burgemeester Broere waarschuwde dat "de meest strenge maatregelen ten opzichte van de bevolking van Enkhuizen" genomen zouden worden. Iedereen wist dat daarmee willekeurige executies werden bedoeld.

Het verzet kreeg de voedselvoorraden in handen door de Coöperatieve IJsfabriek West-Friesland aan de Vette Knol te overvallen. Een knokploeg uit de buurt voerde in het holst van de nacht de levensmiddelen op tuindersschuiten weg door het polderlandschap.

Het eten was bedoeld om verzetsleden en onderduikers te voeden. Door de treinstaking en Duitse represailles dreigde er hongersnood in het gebied.

25.000 gulden

De inwoners van Enkhuizen kregen tot 23 november om het voedsel weer aan te vullen. De kans dat dat ging lukken, was miniem: eieren waren bijvoorbeeld nauwelijks verkrijgbaar, laat staan dat er 15.000 konden worden gevonden.

De notabelen van de stad, die het meeste kans liepen als Todeskandidaten te worden gefusilleerd, begonnen een inzameling om de Duitsers af te kopen. Het streven was om binnen drie dagen een bedrag van 25.000 gulden op te halen.