Amsterdam

Folderbranche in cassatie tegen ja-ja-sticker op brievenbus

21 november 2019, 06.41 uur · Door Redactie

Whatsapp

AMSTERDAM - Bedrijven uit de folderbranche vechten door tegen de invoering van de ja-ja-sticker in Amsterdam. De organisatie van grafische bedrijven KVGO en de verspreiderskoepel MailDB gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in de hoofdstad, dat in september oordeelde dat de ja-ja-sticker juridisch toelaatbaar is. Haarlem overweegt ook om de sticker in te voeren. 

Adobe Stock

Sinds 1 januari 2018 kunnen Amsterdammers de sticker op hun brievenbus plakken als ze reclamedrukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen ongeadresseerde reclame en huis-aan-huis-bladen meer in de bus.

De brancheorganisaties vrezen dat de huis-aan-huisbladen ter ziele gaan en spreken van "onjuiste en niet bewezen milieuclaims". Winkeliers zeggen dat ze omzetschade lijden.

Andere gemeenten

Amsterdam heeft de sticker ingevoerd om papierverspilling tegen te gaan. Als er geen reclamefolders meer in de bus worden gedaan, scheelt dat per adres 33 kilo papier per jaar. Ook andere gemeenten zijn van plan de sticker in te voeren, zoals Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Nijmegen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp