Ga naar Content

Explosief voor stadhuis Haarlem is handgranaat

HAARLEM - Er is een handgranaat gevonden op de trap van het stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem. Dat bevestigt de politie. Het explosief is meegenomen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. De markt is inmiddels vrijgegeven. 

Foto: NieuwsFoto

De trap zelf is nog wel afgezet en daar wordt nu sporenonderzoek gedaan, meldt de politie aan NH Nieuws. Het explosief wordt nu ergens anders onderzocht en ter ontploffing gebracht.

De linten worden opgeruimd, meldt een verslaggever ter plaatse.  Rond 15.30 uur ontdekte een voorbijganger het explosief. Hierop werd het stadhuis direct ontruimd

Winkels gesloten

Aan de markt zitten veel horecagelegenheden. Een medewerker van Grand Café Brinkmann zei eerder tegen NH Nieuws dat zij binnen moesten blijven.

"Bezoekers kunnen niet via de normale manier naar buiten, maar wat er precies aan de hand is, is een groot raadsel. Ik zie weinig. Er staat een bus van defensie." Ook alle winkels in de nabije omgeving zijn dicht. 

Beveiligde burgemeester

Wienen werd maandenlang beveiligd, omdat hij bedreigd werd. Hij zat zelfs enige tijd ondergedoken.

Wienen staat te boek als streng als het gaat om bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Zo zei hij vorige week nog dat hij het logo van de nieuwe motorclub MC Hardliners wil verbieden in zijn gemeente.

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk van wie de bedreigingen eerder dit jaar kwamen. 

Bekijk hieronder de eerste beelden vanaf de Haarlemse Grote Markt.

Mogelijk explosief gevonden bij stadhuis Haarlem - NH Nieuws

Begin dit jaar ook ontruiming

In maart dit jaar werd de Grote Markt afgezet toen er verdacht pakket werd gevonden. Dat bleek later een verlaten lege koffer te zijn. Ook het Stedelijk Gymnasium, dat direct achter het stadhuis ligt, moest de deuren toen voor leerlingen gesloten houden.

Naar aanleiding van de bedreigingen aan het adres van Wienen werd er op op 14 oktober vorig jaar op de Grote Markt een indrukwekkende manifestatie gehouden: zo'n duizend Haarlemmers staken hun burgemeester een hart onder de riem met onder meer applaus en gejuich.

Hij sprak de aanwezigen ook toe."Dat jullie hier zijn, zegt me dat we samen - burgers en bestuur - staan voor een samenleving waarin we niet bang zijn voor geweld. Ik ben liever een opduikende burmegeester dan een onderduikende burgemeester. Dapperheid of moed overwint geweld; zo gaat dat in Haarlem. Ik ben trots op Haarlem en de Haarlemmers."

Lees ook