Ga naar Content
Noordkop & Texel

Plan om deel winkelcentrum Den Helder te slopen: "Noodzakelijk om winkelhart te redden"

20 november 2019, 16.45 uur · Aangepast 20 november 2019, 17.54 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Impressie Zeestad

DEN HELDER - Overdekt winkelcentrum Kroonpassage in Den Helder gaat een grote verbouwing tegemoet, als het tenminste ligt aan de gemeente, Zeestad en Woningstichting Den Helder. Er wordt gewerkt aan een plan om een deel van het winkelcentrum te slopen en te vervangen door parkeerplaatsen. De winkels zouden volgens dit idee naar de benedenverdieping van het leegstaande V&D-gebouw gaan.

Foto: Impressie Zeestad

Het zijn ingrijpende aanpassingen aan de Helderse binnenstad, erkent directeur Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad. "Maar het is wel noodzakelijk om het winkelhart te redden. De ambitie is groot en er is veel draagvlak voor het plan. Dit is echt een grote kans."

De helft van de Kroonpassage wordt in het plan gesloopt en vervangen door parkeerplaatsen. De winkels die zich nu nog in het winkelcentrum bevinden, zouden deels naar de benedenverdieping van het leegstaande V&D-pand gaan. Op de eerste verdieping komen appartementen. Aan de kant van de Spoorstraat komt een supermarkt, tegenover het foodstation van bouwplan 'Halter Bellevue'. Verder wordt gehoopt op meer horecazaken aan de kant van het Julianaplein en wordt de entree aan de Spoorstraat opgeknapt.

Appartementen

Woningstichting geeft aan dat op de eerste verdieping van de voormalige V&D 18 huurappartementen komen, bovenop de 22 appartementen van Woontij op de tweede verdieping. "Voor de invulling van de plint zijn we met diverse bedrijven in gesprek om te kijken of we kunnen komen tot een attractief winkelaanbod", aldus Sander Quartel van Woningstichting. "Voor ondernemers die nu in de Kroonpassage zitten geldt dat zij, indien gewenst, ook in gesprek met ons kunnen om te kijken of de overstap naar het voormalige V&D-pand mogelijk is. Wij doen verder geen uitspraken over met wie we in gesprek zijn daar er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt."

"Waar we de ingang van het parkeerterrein maken, is nog niet bekend", vervolgt de directeur van Zeestad. "Ofwel via de Gravenstraat of via de Beatrixstraat. Maar dat moet nog worden bepaald." In de kelder van de V&D komen mogelijk bergingen en opslag van bewoners. Ook wordt gekeken naar de haalbaarheid van een fietsenstalling voor het publiek. Dit is echter allemaal nog niet vastgelegd.

Reden bouwplannen

Over de reden van de (ver)bouwplannen is Vreugdenhil duidelijk: "De omzet daalt, er is een leegloop van winkels en mensen maken minder gauw een rondje door de stad. Bovendien was het winkelcentrum een labyrinth. Dit willen wij oplossen door een duidelijke route, en een compacter winkelhart, te maken voor het winkelend publiek. Daarbij hebben overdekte winkelcentra geen toekomst."

Hoewel de plannen gisteravond al voorzichtig werden gepresenteerd, ligt nog niets vast. Vreugdenhil: "We hebben met het college afgesproken om zo transparant en open mogelijk te werken, zodoende is het idee al voorgesteld nog voor het helemaal rond is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!