Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Veel meer fietsen gestolen in Haarlem ten opzichte van vorig jaar

20 november 2019, 15.14 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: Adobe Stock

HAARLEM - In Haarlem zijn dit jaar een paar honderd fietsen meer gestolen dan in 2018. Gelegenheidsdieven en georganiseerde misdaad slaan volgens de gemeente nu niet meer alleen toe in het centrum, maar in alle delen van de stad.

In de eerste negen maanden van 2018 sloegen dieven maar liefst 882 keer toe, een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De dief heeft smaak in Haarlem. Hij jaagt vooral op Cortina, Gazelle en Batavus. Ook bakfietsen en elektrische fietsen staan op het vizier. Volgens de gemeente leert een rondje door de stad dat veel dure merkfietsen slechts met een enkel slot zijn afgesloten. En dat is koren op de molen van de doorgewinterde fietsendief.

Lokfietsen

Omdat het aantal diefstallen flink stijgt, hebben de gemeente en de politie sinds deze zomer meer werk gemaakt van de aanpak fietsendiefstal. Gemeente en politie proberen de diefstallen een halt toe te roepen met lokfietsen, voorlichtingscampagnes, graveeracties en het opsporen van fietsendieven. De politie heeft dit jaar meerdere verdachten aangehouden en sommige daarvan zijn al berecht. Onder de verdachten zijn vier personen die volgens de politie tientallen elektrische bakfietsen hebben gestolen.

Een andere opsporingsmethode is het controleren van winkels die tweedehands fietsen verkopen. Dan wordt gecheckt of er sprake is van heling. Een aantal jaar geleden is op deze manier een fietsenwinkel gesloten in verband met heling.

Ondanks de intensieve aanpak van gemeente en politie daalt het aantal fietsendiefstallen dus nog niet. Er komen extra acties als blijkt dat dit noodzakelijk is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!