Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Ziekenhuismedewerkers starten stakingsdag met speciaal lied: "We zijn het zat"

20 november 2019, 09.33 uur · Aangepast 20 november 2019, 10.45 uur · Door Redactie

ALKMAAR - In het ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar is het startschot gegeven voor de acties van ziekenhuispersoneel in Noord-Holland. Tientallen medewerkers zijn op de been om hun onvrede duidelijk te maken over de cao. De dag werd gestart met een speciaal ingestudeerd lied. "We zijn het zat. We willen mooi werk leveren."

Foto: NH Nieuws

Dat meldt een van de zangeressen van het liedje, dat werd ingestudeerd op de melodie van Het Duurt te Lang. "We hopen dat we met deze tekst een boodschap hebben kunnen overgeven dat de tijd dringt om iets voor elkaar te krijgen", aldus de fysiotherapeut. 

Om 9.30 uur rijdt een bus met een select gezelschap richting de Jaarbeurs in Utrecht, waar een landelijke bijeenkomst is met zorgmedewerkers uit het hele land. 

Verkleed als non

Als een van de protestvormen zijn verschillende verpleegsters verkleed als non. "Wij dragen dit kostuum, omdat wij nu moeten werken met een cao uit de nonnentijd. Het duurt echt te lang, er moet nu verandering komen", vertelt een van de 'nonnen' tegen NH Nieuws. 

"We moeten werken met een cao uit de nonnentijd"

Verpleegster uit Noordwest ziekenhuis

Verspreid over de provincie wordt vandaag in twintig ziekenhuizen het werk neergelegd. De ziekenhuismedewerkers willen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden. Ze zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), omdat die in hun ogen niet over de brug komt met een goede cao.

Eerste landelijke staking

In heel Nederland leggen naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra bijna volledig plat. Het gaat om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, waar zeker 150.000 mensen aan meedoen. Geplande operaties komen te vervallen. De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!