Ga naar Content

Haarlemse doktersassistente op de barricade tijdens staking ziekenhuispersoneel

HAARLEM - Györgyike Horvath is morgen één van de vijf medewerkers van de actievoerende ziekenhuizen die het woord zal voeren op de landelijke bijeenkomst in Utrecht. Ze moest als doktersassistente Urologie veel afspraken met cliënten verzetten voor morgen. "Dat emotioneert me."

Foto: Sander van den Raadt

Ze ervaart veel steun, juist van de mensen die afhankelijk zijn van haar zorg. Maar Horvath vindt het belangrijk om aan de politici en voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) haar boodschap over te brengen.  

"Melkert heeft ons ook eerdaags nodig. Hij wordt ook ouder en ik hoop voor hem dat hij gezond blijft"

Gyorgyike Horvath, doktersassistente

Horvath weet hoe belangrijk het is om snel geholpen te worden als je een specialist nodig hebt. Zelf heeft ze onlangs ook in het ziekenhuis gelegen en ze durfde soms amper om een verpleger te roepen op het moment dat ze in erge pijn was. "Omdat ze zo aan het rennen waren."

In het Spaarne Gasthuis, met locaties in Haarlem-Noord, Haarlem-Zuid en Hoofddorp, is het momenteel 'loeiend druk', vertelt ze aan NH Nieuws aan de vooravond van de landelijke stakingsdag. 

'Geen staking'

De doktersassistente - en lid van de FNV - wil overigens zelf niet spreken van een staking, maar van een zondagsdienst. Drie bussen met personeelsleden uit alle gelederen van het ziekenhuis vertrekken morgen tussen 9.00 en 9.30 uur naar Utrecht. Verplegers en andere medewerkers die achterblijven, doen alleen het hoognodige, maar gaan ook voorlezen aan de patiënten bijvoorbeeld. 

De spoedeisende hulp blijft open en spoedpatiënten worden altijd geholpen. Ook bevallingen gaan door. Patiënten die al zijn opgenomen kunnen gewoon blijven en mogen rekenen op de zorg die ze van ons gewend zijn. De bezoekuren blijven zoals normaal.

Bron: spaarnegasthuis.nl

Lees ook