Ga naar Content

Gerelateerde videos

Basketballer Cannefax moet Apollo ervaring én overwinningen brengen

Voor het eerst in lange tijd heeft Apollo weer eens een Amerikaan in de gelederen. De dertigjarige Xavier Cannefax is de man die de piepjonge Amsterdamse basketballers uit de kelder van de Dutch Basketbal League moet slepen.

"Wat ik tot nu toe van Amsterdam heb gezien vind ik geweldig", klinkt een licht enthousiaste Cannefax op het Museumplein. Veel is dat niet. In zijn eerste maand in de hoofdstad heeft hij  nog niet de tijd genomen om de toerist uit te hangen. "Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan basketbal, ik probeer me daar nu op te focussen."

Tot nu toe is hij blij verrast met de Nederlandse competitie. "Ik heb onze uitwedstrijd tegen Den Bosch gezien. De sfeer daar vond ik geweldig". De spelverdeler is goed voor gemiddeld 22 punten per wedtrijd voor Apollo, dat na elf wedstrijden één keer heeft gewonnen.

Basketbal als kinderdagverblijf
Als kind van een alleenstaande moeder maakte Cannefax al vroeg kennis met de bal. "Ze gebruikte onze sport eigenlijk als een soort kinderdagverblijf", lacht hij. "Ik ben als kind nooit de grootste geweest. Dus spelers als Allen Iverson (met een lengte van 1 meter 83 relatief klein) waren een voorbeeld voor mij. Het was inspirerend om te zien hoe iemand met weinig lengte het zo goed kon doen tegen de reuzen in de NBA (de grootste competitie van Amerika, red)."

Broodbasketballer
Die NBA haalde Cannefax zelf nooit. Maar het is hem wel gelukt om van basketbal zijn werk te maken. Eerder speelde hij in Zweden bij Uppsala en in Qatar bij Al Rayyan. Hij verliet er een jaar geleden huis en haard voor. "Mijn vrouw en kind zitten nog altijd in Amerika. Ik mis ze en ik hoop dat ze snel naar Nederland kunnen komen."

Foto: NH Nieuws/ Maarten Westerduin

Leidersrol
Voorlopig kan Cannefax zich nog even op Apollo blijven focussen. Sinds het vertrek van ervaren krachten als Aron Royé en Dimeo van der Horst bestaat het grootste deel van het team uit jonge spelers. Daarom verwacht trainer Patrick Faijdherbe een leider in de stille Amerikaan: "Als hij verder wil in het basketbal, moet hij die rol wel op zich nemen. Bij een hoger team gaat het niet alleen om heen en weer rennen en een balletje erin gooien. Dan moet hij ook andere dingen doen."

Donar
In de competitiewedstrijd tegen Donar gaat Apollo strijdend ten onder. De 18 punten en 8 assists van Cannefax dragen eraan bij dat de Groningse topclub pas laat afstand kan nemen. "Het is nooit leuk om te verliezen, maar het is goed om te zien dat we strijd hebben geleverd", zegt Cannefax. "We hebben veel blessures gehad. Ik kon door het uitblijven van mijn visum ook niet gelijk meedoen. We hebben dus tijd nodig om beter op elkaar ingespeeld te worden."

Lees ook