Gooi

Wijdemeerse boeren mogen na protest zelf met plannen voor hun land komen

18 november 2019, 11.57 uur · Door Sjoerd Stoop

Whatsapp

WIJDEMEREN - Het protest van Wijdemeerse boeren tegen de plannen van de provincie Noord-Holland om hun weilanden op te offeren voor natuur lijkt effect te hebben. De boeren mogen zelf met plannen komen voor het gebied.

NH Nieuws

Er ontstond afgelopen september onrust onder meerdere boeren uit de Wijdemeerse dorpen nadat ze een plan van de provincie onder ogen kregen waarbij hun land zou worden opgeofferd voor natuur. Er moet de komende jaren in de regio 800 hectare nieuwe natuur worden aangelegd. Dat moet bijdragen aan de natuurdoelen van de rijksoverheid, die er onder meer voor moeten zorgen dat schadelijke uitstoot wordt verminderd.

De natuur gaat weer ten koste van agrarische grond, waar tientallen Wijdemeerse boeren al generaties lang hun bedrijf hebben. De boeren voelen zich met de rug tegen de muur gezet en geven aan dat ze zelf niet worden gekend in de plannen.

Alternatieve plannen

Het protest van de boeren drong ook door tot het gemeentehuis van Wijdemeren, waar wethouder Jan Jaap de Kloet de zorgen van de boeren heeft aangekaart op het provinciehuis. De wethouder heeft daar met de betrokken gedeputeerden afgesproken dat het gebied een pilot-project wordt. De boeren mogen zelf met alternatieve plannen komen. Die worden vervolgens weer gezien als 'goede suggestie'.

De boeren noemen het een stap in de goede richting. Verenigd in belangenverenigingen kijken de boeren al samen wat ze kunnen doen. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Whatsapp