Ga naar Content

Nieuw crematorium geopend in Alkmaar: "Prachtig, maar hoop er voorlopig niet te komen"

ALKMAAR - De open dag van het gloednieuwe crematorium aan de Meerweg in Alkmaar trok gisteren geen volle zalen. Het publiek dat wel de moeite had genomen om naar het multifunctionele uitvaartcentrum te komen, kreeg zowel voor als achter de schermen een uitgebreide rondleiding. 

Foto: Alkmaar Centraal/Marco Schilpp

Dat meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Hoewel de beplanting rond het gebouw nog wat tijd nodig heeft, is het interieur inmiddels gereed voor een waardig afscheid. Van opbaring tot condoleance en van afscheidsdienst tot een vier-het-leven-borrel: volgens eigenaren Monuta en PC Uitvaart biedt het centrum de mogelijkheid om 'een volledige uitvaart op één locatie te verzorgen'. 

Driemaster

Behalve het multifunctionele karakter van het gebouw zijn ook het ontwerp en de locatie het vermelden waard, vinden de eigenaren. Zo oogt het gebouw als een zeilschip - een driemaster - waardoor het begrip uitvaart voor sommigen mogelijk een extra lading krijgt. Vanuit de ceremonieruimtes kijk je uit over het polderlandschap van het Egmondermeer, een open vlakte die de serene stilte weerkaatst. 

Hoewel een open dag van een crematorium bij veel mensen niet bovenaan het lijstje met weekendactiviteiten staat, namen uiteindelijk toch nog enkele tientallen belangstellenden een kijkje. Ze kregen onder meer het luik naar de verbrandingsoven te zien, net als de ruimte waar het lichaam van een overleden dierbare kan worden verzorgd.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De uitstraling van het gebouw lijkt op veel mensen een positieve indruk achter te laten. "Ik hoop er voorlopig niet te hoeven komen", schrijft iemand onder de fotoreportage van Alkmaar Centraal op Facebook. "Maar het ziet er prachtig uit." 

"Mooi hoor, ziet er sfeervol uit", reageert een andere vrouw. "De dood is nooit leuk", schrijft een man. "Maar het afscheid wordt wel mooi gemaakt. Prachtig gebouw."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!