Ga naar Content

Gerelateerde videos

De kerstbomen zijn weer in het land

Terwijl Sinterklaas dit jaar met de trein in Nederland aangekomen is, liggen de vrachtwagens van kwekerij Alkema vol met versgezaagde kerstbomen.  Dag en nacht rijden volgeladen trucks van het Duitse Sauerland naar Wervershoof. Bij de grootste kerstbomengroothandel van Noord-Holland is het nu de drukste tijd van het jaar. 

Foto: NH/marc ruyg

Kwekerij Alkema handelt in vaste planten maar de vader van Sander en Walter ontdekte dat kerstbomen ook in de rustige winter voor extra inkomsten konden zorgen. 30 jaar later is het voor de zoons serieuze handel en is het bedrijf één van de belangrijkste groothandels in kerstbomen van Noord-Holland. 

Fingerspitzengefühl
In nauwe samenwerking met drie Duitse kwekers groeien er in Sauerland Nordmannen waarvan een deel voor de Kerst omgezaagd wordt. Regelmatig gaan de broers kijken hoe de sparren erbij staan en uiteindelijk bepaalt  'fingerspitzengefühl' hoeveel bomen er elk jaar omgezaagd worden. 

Grotere bomen
We moeten ook inspelen op trends', zo legt Sander Alkerma uit. 'De consumenten willen steeds grotere bomen', en dus houdt Alkema daar rekening mee. Zelf verkopen ze kerstbomen in een stalletje in Medemblik maar de meeste bomen gaan naar tuincentra. Ook levert men al jaren bomen aan de Makro. 

Prijs
Duurzaamheid telt ook in de kerstbomenhandel. Met name door de strenge Duitse milieuregels mogen er daar nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij de teelt. Voor de prijs heeft dat dit jaar geen gevolg. De consument kan opgelucht adem halen want de kerstbomen zijn dit jaar niet duurder geworden.