Ga naar Content
Alkmaar

Politie confisqueert dure bak in Alkmaar: "Vermoedelijk gekocht met crimineel geld"

15 november 2019, 20.23 uur
Door: Redactie · Foto: Facebook Politie Alkmaar

ALKMAAR - De Alkmaarse politie heeft vandaag een auto in beslag genomen, omdat 'ie vermoedelijk is betaald met geld uit het criminele circuit. De recherche is een onderzoek gestart naar witwassen op basis van informatie over deze 'kostbare' auto en de eigenaar ervan.

Foto: Facebook Politie Alkmaar

Het gaat hier vermoedelijk om een Mercedes-Benz C-Klasse, waarvan de nieuwprijs ongeveer rond de 45.000 euro ligt. 

Samenwerken

De recherche werkt in het onderzoek naar de financiering van deze auto samen met het FIT (Financial Intelligence team), melden zij. Het FIT is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten in de regio Noord-Holland en de Politie Noord-Holland.

Het FIT heeft tot doel vooral exclusieve goederen zoals dure auto’s, sieraden, en andere kostbare goederen te onderzoeken op illegale afkomst en oneigenlijk bezit. Dit gebeurt op basis van meldingen en door informatie van verschillende overheidsinstanties te bundelen.

Inbeslagname
De politie laat weten dat alleen al bij een vermoeden van kostbare goederen die via witwassen zijn verkregen, de politie kan overgaan tot het afpakken ervan. Om daarmee de mogelijke crimineel een financiële deuk te geven. De eigenaar dient nu aan te tonen dat de auto met legale gelden is aangeschaft.