Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Zandvoorters klagen het meest bij politie over geluidsoverlast

17 november 2019, 20.43 uur · Aangepast 18 november 2019, 12.37 uur · Door Dimitri Walbeek

ZANDVOORT - Van alle Nederlanders kloppen Zandvoorters het vaakst aan bij de politie met klachten over geluidsoverlast. Met inwoners van Groningen, Leeuwarden en Arnhem trekken Zandvoorters het vaakst aan de bel. 

Foto: Geluidsoverlast - Adobe Stock

Ruziënde buren, een kroeg die te laat sluit of een vroege buurman met een boormachine: de politie kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar landelijk dagelijks gemiddeld 320 meldingen van geluidsoverlast binnen. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

In totaal kreeg de politie tussen januari en juli meer dan 58 duizend telefoontjes binnen. Dat zijn zo'n drie meldingen van geluidsoverlast per duizend inwoners. Het gaat daarbij om vaak om herrie waar men acuut een oplossing voor wil. Voor minder acute herrie kunnen mensen terecht bij de gemeente.

Meest geklaagd

Inwoners van Groningen, Zandvoort, Leeuwarden en Arnhem klopten relatief het vaakst aan bij de politie om overlast door te geven. Per duizend inwoners kwamen er van januari tot en met juni meer dan zeven meldingen binnen. In de grootste steden – waar je de meeste geluidsoverlast zou verwachten – wordt afgezet tegen het aantal inwoners niet per se het meest geklaagd. Wel kwamen in absolute zin de meeste meldingen uit Rotterdam en Den Haag. In de meeste grote gemeenten nam het aantal klachten in het eerste halfjaar af.

Gehoorbeschadiging

Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn; het verstoort je nachtrust, concentratie of woonplezier. Op lange termijn kan geluidshinder zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gehoorbeschadiging en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Uit RIVM-cijfers blijkt dat in Nederland jaarlijks 84 hartinfarcten veroorzaakt worden door blootstelling aan geluid van wegverkeer.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat geluidsoverlast door wegverkeer in Nederland op de gedeelde tweede plaats van een ranglijst van factoren in de leefomgeving die de meeste ziektelast met zich meebrengen. Alleen de uitstoot van fijnstof staat hoger.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!