Ga naar Content
West-Friesland

Horinezen pleiten voor eigen bijzondere stadsinitiatieven: "Hoe mooi zou dit zijn?"

13 november 2019, 16.14 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Aart Prins / Benno Ellerbroek

HOORN - Zou jij ook wel eens vaker naar een muziekoptreden willen gaan in de binnenstad? Of buiten willen sporten op openbare sporttoestellen? Of fruit willen plukken in een voedselbos? Het zijn slecht drie van de zestig ideeën die de gemeente Hoorn heeft ontvangen voor de initiatievenmarkt op 4 december. In totaal worden er daar twaalf burgers uitgenodigd om hun idee te presenteren. 

Burgemeester Nieuwenburg spreekt van een stormloop. De Hoornse raad riep inwoners op om vanaf 18 oktober met ideeën en initiatieven te komen om hun buurt, wijk of de stad mooier te maken. Van de zestig ideeën hebben er twaalf het gered tot de initiatievenmarkt, waar de mondige enthousiaste burgers hun idee mogen presenteren. Elk idee heeft zijn eigen verhaal en onderbouwing en ze verschillen allemaal erg van elkaar. 

Muzikale verrijking

De misschien - nu al - gedoodverfde winnaar lijkt Co van Dijk met zijn idee voor de muziektent in het plantsoen voor het Sint Pietershof. Maar liefst 400 van de 500 stemmen heeft hij al binnen. Co noemt zijn idee 'een muzikale verrijking van het winkelrondje'. Hij woont en werkt bij het plantsoen en zou het ontzettend leuk vinden als hij, zijn buren, maar vooral het winkelend publiek, op zondagmiddag van een mooi optreden in de authentieke prieel kunnen genieten.

"Je moet denken aan koopzondagen, kerst en zomeravonden. Het wordt geen bombastische muziek hoor. De bewoners van het Sint Pietershof hoeven niet bang te zijn dat het een herriebak wordt. Dat is niet het idee. Het wordt puur een plek waar overdag mooie muziek kan worden gespeeld. En ver is het ook een mooi plaatje in het plantsoen", aldus Co. "En het wordt een muziektent zonder stekker, dus het gaat echt om orkesten en koren die langskomen. Hoe mooi zijn " De programmering kan volgens Co beheerd worden door een bestuur van alle muziekverenigingen. 

Sporten en fruit plukken

Naast de muziektent zijn er ook sportieve ideeën, zoals het plaatsen van openbare fitnesstoestellen door de stad. Een groepje van vier enthousiastelingen vertelt dat ze dit vaak in het buitenland zien en er ook in Hoorn plek voor zou kunnen zijn. "Jong en oud kunnen er gebruik van maken. Ze zijn dan 'hufterproof' gebouwd. Het lijkt me fantastisch om die toestellen bijvoorbeeld op de Westerdijk bij het nieuwe stadsstrand neer te zetten. Ze gaan voor meer verbinding en vitaliteit onder de inwoners van Hoorn zorgen", aldus één van de bedenkers, Björn Woudenberg. 

Ook komt Aart Prins op de proppen met zijn idee over een voedselbos. "Ik denk dat het aanleggen van een voedselbos in Hoorn heel goed kan werken. Veel mensen maken zich zorgen over de CO2-uitstoot, landbouwgif en stikstof. Een voedselbos zet CO2 om in zuurstof, heeft geen landbouwgif nodig vanwege de biodiversiteit en kan stikstofneutraal werken. Daarnaast is het een kans om de mensen bij elkaar te brengen, lekker in de natuur en te genieten van gezond eten", aldus Aart.

Goud waard

Op de avond van 4 december wordt de Hoornse initiatievenmarkt gehouden in MFA De Kreek in Bangert en Oosterpolder. Iedereen mag langskomen. Om 19.30 uur worden de plannen gepresenteerd. Aan het einde van de avond vertelt de raad met welke ideeën ze aan de slag gaan. Burgemeester Nieuwenburg is tot nu toe in ieder geval blij en verrast. "Fantastisch om te zien hoe betrokken de mensen zijn en hoe hard ze zich willen inzetten om hun buurt, wijk en stad elke dag weer een beetje mooier te maken. Dat is goud waard!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook