Ga naar Content

Zorgen om lachgasgebruik door Hilversumse jongeren, PvdA wil maatregelen

HILVERSUM - De Hilversumse PvdA maakt zich grote zorgen over de toename van lachgasgebruik door jongeren. De sociaaldemocraten willen dat het Hilversumse college van burgemeester en wethouders met een verbod komt op de lokale verkoop van lachgas.

Foto: AdobeStock

Steeds meer jongeren gebruiken lachgas. Onder de jongeren die drugs gebruiken, zou iets meer dan een kwart ook lachgas gebruiken. Het gebruik van lachgas kan hersenschade veroorzaken en kan leiden tot een verslaving. Daarnaast kan het gebruik ook overlast veroorzaken of zelfs gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. 

Moeilijker om te kopen

Een lokaal verbod op de verkoop van lachgas moet er volgens de Hilversumse PvdA voor zorgen dat het voor jongeren moeilijker wordt om lachgas te kopen. 

Het invoeren van zo'n lachgasverbod is niet makkelijk, omdat lachgas geen verboden middel is. De PvdA wijst daarom naar Arnhem, waar lachgasverkoop wel met succes wordt bestreden. Arnhem kan de verkoop tegengaan volgens de Wet Milieubeheer. "De verkoper
van lachgas is op basis van deze wet verplicht om gevaren voor mens en milieu te voorkomen of te beperken. Omdat dit gebruik van lachgas gevaren kent die inmiddels onomstotelijk wetenschappelijk zijn aangetoond, handelt de verkoper in strijd met de wet", aldus de PvdA. 

Steun voor motie

De PvdA komt vanavond met een motie voor het lachgasverbod naar de gemeenteraad. Volgens de partij wordt het plan in ieder geval al gesteund door VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Hilversum. Daarmee lijkt de kans groot dat het voorstel wordt aangenomen. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!