Ga naar Content

Inwoners Hoornse wijk Kersenboogerd vinden investeringen niet genoeg: "In het donker de straat niet op"

HOORN - Inwoners van Kersenboogerd ervaren de laatste tijd weer veel onrust in de wijk.  Ellen van der Knaap, beheerder van een buurtpreventie-appgroep, ziet veel incidenten voorbijkomen. "Het is een golfbeweging. Nu hebben we er weer een poging tot inbraak bij om de hoek, ramen die zijn ingegooid, autobranden."

Foto: NH Nieuws

De wijk Kersenboogerd staat al jaren bekend om problemen met onder andere hangjongeren, vandalisme, inbraken en straatroof. Het leek een tijdje rustig te zijn, maar nu ervaren inwoners toch weer overlast. Zo werd bij Jurjen, een kapper in de wijk, een steen door het raam gegooid. 

"Het was een ontzettende harde knal. We schrokken eerlijk gezegd heel erg."

Kapper Jurjen

Het gebeurde op een zaterdagavond net na negen uur. Een groep jongeren die op weg was naar de stad, had de steen tegen zijn ruit gegooid. En Jurjen is niet de enige die dit meemaakte. Bij zo'n vijf andere huizen in de buurt werden ook stenen tegen de ramen gegooid.  "Het maakt me zo boos. Het zijn jonge jongens die het doen. Ik vraag me af of ze weten welke schade ze aanrichten", vertelt Jurjen. 

Ruim anderhalf jaar geleden heeft de gemeente Hoorn verschillende initiatieven genomen om de problemen in de wijk aan te pakken. Zo is er een wijklab gekomen, waar de woningbouwvereniging en handhavers spreekuren houden. Ook zijn er vaste toezichtcamera's gekomen in het stationsgebied en is er een politie-en handhaversteam op de fiets in de avonduren in de  weekenden. 

Flinke investeringen, maar volgens sommige bewoners is dit nog niet genoeg. Zo vindt Ellen dat er te veel naar het centrum van de wijk wordt gekeken.

"Ik ga nog steeds liever niet in het donker over straat hier."

Ellen van der Knaap, beheerder van buurtpreventie-app

Uit cijfers van de politie blijkt niet dat het slechter gaat in de wijk dan bijvoorbeeld in 2017. Het aantal inbraken is zelfs flink gedaald. 

Ook de gemeente Hoorn laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat het aantal incidenten van de afgelopen tijd niet hoger is dan normaal. Maar de gemeente benadrukt wel dat ze het gevoel van onveiligheid van de inwoners heel serieus neemt. 

De gemeente roept inwoners vooral op om in gesprek te gaan met handhavers en wijkagenten in het wijklab en vooral ook melding te maken van overlast. 

Appgroepen verbinden

Het gooien van de stenen is bekend bij de gemeente en er is besloten om extra in te zetten om de overlastgevende jongeren aan te pakken in de wijk.  

Ellen van der Knaap is nu bezig om de verschillende preventie-buurtappgroepen met elkaar te verbinden. "Ik heb de beheerders benaderd en daar weer een aparte appgroep voor opgericht. Zo kunnen we elkaar op de hoogte houden en ik hoop toch een beter beeld te krijgen van wat er allemaal speelt in de wijk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook