Ga naar Content

Koninklijke Marine en mbo-school slaan handen ineen voor nieuwe zorgopleiding

DEN HELDER - De Koninklijke Marine en het ROC Kop van Noord-Holland slaan de handen ineen voor een nieuwe zorgopleiding tot algemeen militair verpleegkundige. Waar verpleegkundestudenten voorheen pas ná het behalen van hun diploma aan de militaire opleiding konden beginnen, kan dit straks al tijdens de vierjarige mbo-opleiding.

Foto: ROC Kop van Noord-Holland

De mbo-school wil met de nieuwe opleiding tegemoetkomen aan de wens van verpleegkundestudenten om zich direct te specialiseren tot militair verpleegkundige. "Er zijn ieder jaar studenten die de militaire opleiding nog gaan doen", aldus de school, "maar het bleek dat ze het jammer vonden dat deze mogelijkheid pas ná die vier jaar mbo kon. Dat is nu opgelost."

Medisch, psychologisch en sportief gekeurd

De opleiding begint als een reguliere verpleegkundestudie. Aan het einde van het tweede jaar kunnen de leerlingen zich, na een informatieavond, aanmelden via de Koninklijke Marine voor de militaire opleiding. Zij worden vervolgens medisch, psychologisch en sportief gekeurd. Als ze hier doorheen komen, worden ze reservist bij de marine (lid van de militaire reserve, red.). In de laatste twee jaren krijgen ze zodoende niet alleen verpleegkundige, maar ook militaire vakken.

Als de studenten slagen en ook door de laatste keuring komen, worden ze actief dienend militair. Daarna kunnen ze aan het werk als algemeen militair verpleegkundige, al kunnen ze uiteraard ook als 'gewoon' verpleegkundige aan de slag. Een extra bijkomstigheid is dat de Koninklijke Marine de laatste twee leerjaren voor rekening neemt: zij betaalt het schoolgeld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!