Noord-Holland

NL
V

De dag na een regenachtige Sint-Maarten: "Bij mij is er niemand geweest!"

12 november 2019, 17.43 uur · Aangepast 12 november 2019, 18.42 uur
Door Redactie · Foto: Robert Gieling

PURMEREND - Voor de één was het een groot succes met een opgehaalde buit van kilo's snoep, maar een boel andere mensen zaten uren bij de deur te wachten voor niets. Zo bleef het in de straat van Tamira uit Purmerend stil en zit ze nu opgescheept met een bak vol Fruitella's, snoeparmbanden en lolly's. "Het is niet meer wat het is geweest. Volgend jaar koop ik geen snoep meer hoor."

En dat terwijl Tamira zo veel leuke herinneringen heeft aan Sint-Maarten. "Ik liep altijd, mijn zoon ook", zegt ze tegen NH Nieuws. Gisteravond zat ze klaar, maar belde niemand aan. "Ik heb in de hele straat geen liedje gehoord. Ik denk dat het ligt aan dat ouders geen zin hebben. Ik ben bang  dat Sint-Maarten een aflopend gebeuren is", besluit Tamira teleurgesteld. 

De bak snoep van Tamira, waar ze dus mee bleef zitten na 11 november.

Volgens etnoloog Peter Jan Margry van het Meertens Instituut -dat onderzoek doet naar de Nederlandse cultuur- heeft Sint-Maarten de afgelopen decennia vaker ups en downs gehad, maar heeft ook de opkomst van Halloween waarschijnlijk invloed op de populariteit van het feest. 

"Halloween is veel commerciëler dan Sint-Maarten, dat zie je bijvoorbeeld ook aan alle pretparken die speciale Halloweenavonden organiseren", zegt hij. "Misschien vinden kinderen Halloween ook gewoon spannender dan met een lampion langs de deuren gaan."

Ook zijn Halloween en Sint-Maarten vlak na elkaar en dat kan Sint-Maarten weleens op gaan breken. "Ik weet niet of mensen zin hebben om twee keer in korte tijd langs de deuren te gaan", zegt Margry.

Robert Gieling

Regen

En dan zat het weer ook nog eens niet mee, want de regen kwam met bakken uit de lucht gisteren. Maar daar merkten ze bij het politiebureau Uithoorn niet veel van: tientallen kinderen kwamen daar zingen voor een snoepje. 

Snoep in overvloed. Gisteren was het dan eindelijk zover, alle kinderen mochten zoveel mogelijk snoep ophalen😃. Ook...

Posted by Politie Aalsmeer Uithoorn on Tuesday, November 12, 2019

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!