Alkmaar

NL
V

Vier pogingen tot moord: seriesteker René V. hoort vandaag zijn straf

11 november 2019, 06.30 uur · Aangepast 11 november 2019, 08.15 uur · Door Anne Klijnstra

ALKMAAR - Seriesteker René V. uit Julianadorp hoort vandaag zijn straf. De 24-jarige V. wordt verdacht van vier pogingen tot moord. Er is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor onder meer het steken van joggende en fietsende vrouwen in de regio Alkmaar.

NH Nieuws

Tussen november 2018 en februari van dit jaar heeft René V. vanuit zijn auto zeker vier keer gestoken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) handelde hij niet in een opwelling, maar was hij 'op jacht'. Hij doorkruiste heel Noord-Holland Noord over landweggetjes.

Hij stak onder meer een jonge hardloopster in Egmond en een jogger en een fietsster in Castricum. Eén van zijn slachtoffers raakte zwaargewond. De steekincidenten zorgden voor grote onrust in de regio Alkmaar en hardlopers gingen niet meer alleen de straat op.

V. werd na lang en intensief politie-onderzoek opgepakt. 

Naast het steken en aanrijden van de  vrouwen, wordt René V. ook verdacht van het mishandelen, stalken en telefonisch bedreigen van vrouwen. V. heeft zijn daden bekend. Zelf 'verklaart' hij zijn gedrag door overmatig gebruik van speed. Hij vluchtte in die drugs om zijn onverwerkte jeugdtrauma's te vergeten.

Opnieuw in de fout

Gedragsdeskundigen achten de kans groot dat de Julianadorper opnieuw de fout in gaat. Ook vinden zij hem verminderd toerekeningsvatbaar door onder meer een borderline-stoornis. Omdat V. zijn problemen vermijdt, adviseren zij dat hij onder dwang geholpen moet worden. 

Het OM volgt dat advies, maar vindt dat, ondanks zijn verminderde toerekingsvatbaarheid, ook een lange gevangenisstraf op z'n plaats is. Vanmiddag om 12:45 uur doet de rechter uitspraak.