Ga naar Content
Alkmaar

Oude gametijden herleven in Regionaal Archief: Pac-Mannen en Donkey Kongen tijdens open dag

10 november 2019, 13.02 uur · Aangepast 10 november 2019, 14.07 uur
Door: Redactie · Foto: Alkmaar Centraal / Rob Wokke

ALKMAAR - De open dagen van het Regionaal Archief in Alkmaar kunnen gerust succesvol worden genoemd. Er wordt afgerekend met het beeld van saaie vergeelde documenten die stof liggen te vergaren. Uiteraard zijn er wél documenten, maar ook vele andere zaken die je er niet meteen verwacht. Neem bijvoorbeeld het klassieke computerspel Pac-Man: "Heel grappig om te zien hoe de games er vroeger uit zagen."

Foto: Alkmaar Centraal / Rob Wokke

De open dag van gisteren besteedde de nodige aandacht aan de zogenaamde retrospellen zoals Pac-Man en Donkey Kong. Spellen die dankzij zorgvuldig bewaarde spelcomputers en oude televisies ook echt gespeeld konden worden. "Een uitgelezen kans om eens te laten zien hoe wij vroeger speelden in plaats van op een Playstation", laat één van de bezoekers weten. 

"Het is een manier om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het archief. Want de meeste mensen kennen het archief helemaal niet", legt Mark Alphenaar van het Regionaal Archief uit. 

Pac-Mannen en Donkey Kongen tijdens open dag bij Regionaal Archief - NH Nieuws

Naast de retrogames konden ook de eeuwenoude documenten op de nodige aandacht rekenen en werd er ter plaatse restauratiewerk verricht. Ook wie meer wilde weten over het op de juiste manier bewaren van de papieren, boeken, foto’s of ander 'analoog' materiaal kon voor tips bij de restaurateuren terecht.