Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Kamerlid vraagt minister zich te bemoeien met problemen Pilotenbende: "Dit moet stoppen"

9 november 2019, 15.45 uur · Aangepast 9 november 2019, 16.53 uur
Door Dennis Mantz · Foto: NH

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz gaat de minister vragen om in gesprek te gaan met de burgemeester van Beverwijk. Dat zei de VVD'er vandaag bij een bezoek aan de Pilotenbuurt, een wijk die wordt geteisterd door geweld van een jeugdbende. "We mogen dit niet loslaten voordat de mensen weer veilig over straat kunnen."

Zaterdagochtend verzamelden de lokale fracties van de VVD, inwoners en een slachtoffer van de jeugdbende in de Pilotenbuurt om Kamerlid Yesilgöz te ontvangen. Aanleiding vormt het brute geweld van de jeugdbende die wordt gelinkt aan tientallen mishandelingen, vernielingen en intimidaties. "Ik vind dit heel aangrijpend", vertelt Yesilgöz tegenover NH Nieuws. "Je zal maar een jonge jongen zijn en worden aangevallen door het tuig wat hem helemaal in elkaar beukt", aldus Yesilgöz.

Tweede Kamerlid bezoekt Pilotenbuurt - NH Nieuws / Dennis Mantz

De regio blijft maar weinig bespaard, want naast het geweld van de jeugdbende waren er recent ook nog drie (gewapende) overvallen in Beverwijk en Heemskerk. Reden voor burgemeester Mieke Baltus om te pleiten voor meer politie op straat om ook de lokale problemen onder de knie te krijgen. "Dat is een belangrijk signaal", antwoordt Yesilgöz, die met haar partij sinds 2010 regeert. "Voor die kritiek moet je ook niet weglopen. Wij willen ook meer blauw op straat en doen al heel veel. Tegelijkertijd is er veel wat je kunt doen zonder extra politie."

Quote

"De politie is grotendeels wegbezuinigd. Daar zijn boa's met beperkte mogelijkheden voor teruggezet. Geen goede zaak."

Harry Anderies

Initiatiefnemer van de burgersurveillance, Harry Anderies, stipt ook het tekort van agenten op straat aan. "Burgemeester Baltus heeft 100 procent gelijk. De politie is grotendeels wegbezuinigd, en daar zijn boa's voor teruggezet met beperkte mogelijkheden. Dat is geen goede zaak."

Een vader van een slachtoffer was bij het bezoek aanwezig en wil onderdelen van het jeugdstrafrecht op de helling zetten. "Zodat je de jongeren die volwassen misdaden plegen ook als volwassenen kan berechten en vasthouden tot hun veroordeling."

Minister
Kamerlid Yesilgöz wil dat de minister van Justitie en Veiligheid in gesprek gaat met de burgemeester van Beverwijk. "Mensen voelen zich gewoon niet veilig meer, en dat is onacceptabel."

NH