Ga naar Content

Ouders en scholen op ramkoers in de Zaanstreek? "Bij ons op school wordt het goed opgelost"

ZAANSTAD - Zelden loopt het tussen ouders en scholen zo hoog op als op basischool De Voorzaan in Zaandam. Twee kinderen zijn daar vorige week permanent van school gestuurd, vanwege een conflict tussen de moeder en het bestuur van de school. Toch is het lang niet het enige conflict. 

Foto:

Uit onderzoek van NH Nieuws onder vijftig basisscholen en vijftig middelbare scholen in de provincie blijkt dat ook Zaanse scholen geregeld met ouders in de clinch liggen.

Het conflict dat momenteel speelt op De Voorzaan (onderdeel van Zaan Primair), is extreem te noemen. De betreffende kinderen zijn een jongen uit groep 4 en zijn zus uit groep 8. Volgens de moeder van de kinderen is het conflict begonnen omdat haar zoontje problemen zou hebben met een juf. De leerkracht zou kinderen hard straffen en kleineren. Meerdere ouders hebben klachten ingediend tegen de juf en om die reden loopt er momenteel een onderzoek naar haar. De vrouw is op non-actief gesteld.

Lees ook

De moeder zegt tegen NH Nieuws al vaker aan de bel te hebben getrokken, maar volgens haar zijn haar klachten nooit serieus genomen. Zaan Primair zegt dat het vertrouwen tussen de school en de moeder inmiddels zo erg is aangetast dat de situatie op school niet meer plezierig is voor de kinderen. Ook laat Zaan Primair weten meerdere gesprekken met de moeder te hebben gevoerd, maar zonder resultaat.

(Let op: verhaal gaat verder onder de afbeelding) 

Foto:

Geen vertrouwen

 

"Er is geen vertrouwen meer dat een oplossing binnen de Voorzaan wordt gevonden. Daarom heeft het bestuur in overleg met de directie van de Voorzaan besloten op zoek te gaan naar een andere school voor de kinderen", aldus Zaan Primair. Op 7 november heeft het bestuur gesprekken gevoerd met de leerplichtambtenaar van de gemeente. "Een andere school is bereid gevonden de kinderen een plek te geven en daar is het bestuur dankbaar voor", zegt Zaan Primair. Dit is een school van stichting Agora.  

"Ik ben woest!"

moeder

Volgens de moeder is er echter helemaal nog geen school gevonden voor haar dochter. "Ik ben woest", zegt ze tegen NH Nieuws. Ze zegt het vooral kwalijk te vinden dat haar dochter niets met dit conflict te maken heeft en in haar laatste schooljaar nog van school moet wisselen: "Ze heeft heel veel vriendjes en vriendinnetjes. Ik heb nooit zorgen gehad om haar, hoe kan het dat het bestuur dit besluit?!" De vrouw zegt juridische stappen te nemen. "Voor de kinderen is het zeer spijtig dat het besluit is genomen ze over te plaatsen, maar helaas was er geen andere mogelijkheid", besluit Zaan Primair.

Sneller dreigen met juridische stappen

 

Taco Keulen van Agora, de stichting in de Zaanstreek waar 24 basisscholen onder vallen, geeft aan dat ouders de laatste jaren sneller opkomen voor hun kind en minder snel beslissingen accepteren. Dat strookt met de bevindingen van het onderzoek: 48 procent van de scholen geeft aan dat ouders mondiger zijn geworden. Bovendien dreigen ouders sneller met juridische stappen, vertelt hij in de video hieronder: 

(Let op: tekst gaat verder onder de video) 

Taco Keulen van Agora: "Ouders zijn laatste jaren mondiger geworden" - NH Nieuws

In de Zaanstreek hebben meerdere scholen vorig jaar noodgedwongen de vierdaagse schoolweek ingevoerd. Vanwege het lerarentekort zagen de scholen zich genoodzaakt de kinderen een dag per week naar huis te sturen. Een van de betreffende scholen is de Tamarinde (ook onderdeel van Agora).

Ouders in actie

Die school kwam veelvuldig in het nieuws, omdat ouders zich niet neerlegden bij de vierdaagse schoolweek en in actie kwamen. Opvallend is dat ondanks deze kwestie, er nauwelijks conflicten zijn geweest tussen de ouders en de scholen van Agora. Taco Keulen vertelt hierover in onderstaande video:

(Let op: tekst gaat verder onder de video) 

Taco Keulen over vierdaagse schoolweek - NH Nieuws

Jeroen de Glas is vader van twee dochters, die allebei op de Tamarinde in Zaandam zitten. Als bezorgde vader heeft hij veel actie gevoerd tegen de vierdaagse schoolweek. Vorige week pleitte hij tijdens de lerarenstaking op de Dam voor beter onderwijs voor zijn kinderen.

Conflict met overheid

Net als Keulen geeft De Glas aan geen conflict te hebben met de school of het schoolbestuur zelf.  Hij zegt een conflict te hebben met de overheid, die volgens hem meer geld voor het onderwijs moet vrijmaken. Op de school van zijn kinderen is de communicatie met de ouders erg goed, benadrukt hij. Dat zou een hoop conflicten voorkomen. In de video hieronder vertelt Jeroen de Glas hierover:

Jeroen de Glas vertelt over communicatie op de Tamarinde - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook