Haarlem

NL
V

Wéér protestactie boeren bij provinciehuis in Haarlem

7 november 2019, 21.09 uur · Aangepast 8 november 2019, 11.10 uur · Door Redactie

HAARLEM - De Noord-Hollandse boeren gaan aankomende maandag opnieuw naar het provinciehuis in Haarlem om te demonstreren tegen het stikstofbeleid dat nu wordt gevoerd. Vandaag waren er een aantal gesprekken op het provinciehuis tussen de Gedeputeerde Staten en de boeren zelf, maar volgens woordvoerder van de boeren de regio Alkmaar Ad Baltus 'liggen de twee partijen te ver uit elkaar om tot een afspraak te komen'. 

"Er kwam niet uit wat we hadden verwacht. Het was een goed overleg, en we zijn goed uit elkaar gegaan, maar wij willen er meer uithalen", vertelt Ad Baltus, boer in Zuidschermer. In het gesprek ging het over de bijdrage van de Statenleden bij de aanpak van de stikstofproblematiek in de agrarische sector. 

Protest in ontwikkeling

Vorige week waren er al gesprekken geweest tussen de boeren en de provincie. De actiegroep Boeren in actie Noord-Holland schreef toen dat de vorderingen 'zeer goed' waren. Toch hielden ze nog een slag om de arm en wilden ze de gesprekken van vandaag afwachten. "De uitkomst van dat gesprek bepaalt of we maandag 11 november massaal met de trekker naar Haarlem gaan of niet", viel er te lezen.

Op die vraag is nu dus een antwoord gekomen: er wordt opnieuw geprotesteerd. Volgens Ad Baltus zijn de voorbereidingen weer in volle gang gezet. "Het is de bedoeling dat we met de trekkers vanuit Beverwijk naar het provinciehuis rijden. We doen dit buiten de spits, zodat we niemand tot last zijn. De animo is opnieuw groot." 

Gedeputeerde niet aanwezig

Naast de 'tegenvallende' gesprekken van vandaag, steekt het de boeren ook dat gedeputeerde Esther Rommel - Natuur en landschap, Grond, Bodemdaling, PAS - niet aanwezig was. "Dat vinden wij jammer. Laat dat dan van tevoren even weten, dan konden we de gesprekken wellicht verzetten. Het is belangrijk dat ze ons hoort", legt Baltus zijn frustratie uit. 

Gedeputeerde Rommel naar spoedoverleg in Den Haag
Volgens een woordvoerder van de provincie was er een goede reden voor de afwezigheid van gedeputeerde Rommel. "De betrokkenen (boeren, bouwers etc) werden zoals afgesproken ontvangen door gedeputeerde Landbouw Jack van der Hoek, en gedeputeerde Edward Stigter, die gedeputeerde Rommel verving. Zij moest naar Den Haag, om in het belang van de Noord-Hollanders, te overleggen met de minister-president en minister Schouten. Dat was een ingelast spoedberaad."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!