IJmond

NL
V

Woensdag eerste surveillances van burgers in Beverwijk om geweld tegen te gaan

7 november 2019, 14.46 uur · Aangepast 7 november 2019, 15.34 uur · Door Fred Segaar

BEVERWIJK - Volgende week woendag 13 november zullen de eerste vrijwilligers gaan surveilleren in het door straatgeweld geteisterde Beverwijk.  Met een groepje van vier, aangevuld met een politie-agent of handhaver en eventueel een hond, gaan de vrijwilligers door de wijken lopen.

NH Nieuws

Oosterwijk en de Pilotenbuurt zijn de eerste speerpunten van het op initiatief van Beverwijker Harry Anderies opgerichte 'burgerparticipatieproject.' Anderies wil liever niet spreken van een 'burgerwacht.' Dat roept te veel negatieve associaties op 'en zou mogelijk tot agressie kunnen leiden.'  

De surveillances zijn een antwoord op de mishandelingen in Beverwijk en het aangrenzende Heemskerk waarvan jongeren het slachtoffer zijn.  Eerder organiseerde Anderies een protestmars.

 

Beverwijk liep een protestmars voor veiligheid: lichtjes, liederen en bendeleden - NH Nieuws

Er zijn in totaal twintig vrijwilligers inzetbaar voor de surveillances.  Die zullen zeven avonden/nachten per week in kleine groepjes ongeveer een uur door de buurt lopen. "Waar het nu op neer komt is dat een vrijwilliger gemiddeld drie uur per week actief zal zijn. We hopen natuurlijk dat we in de toekomst met meer mensen aan de slag kunnen, maar dit is in elk geval het begin."