Ga naar Content
West-Friesland

Meer onderzoek naar geluidsoverlast van toegenomen vrachtverkeer op nieuwe N307

7 november 2019, 13.40 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

BOVENKARSPEL - De provincie heeft onderzoek gedaan naar de toename van (vracht)verkeer op de nieuwe N307 bij de wijk Broekerhaven in Bovenkarspel. Deze geeft aan dat er inderdaad een toename is van 65% meer vrachtverkeer en dat er onderzoek wordt gedaan of de huidige geluidswering kan worden aangepast. 

Al sinds de nieuwe Westfrisiaweg (N307) is geopend in november 2018, hebben de inwoners van de wijk Broekerhaven in Bovenkarspel last van het vrachtverkeer. Door de nieuwe weg zou dit verkeer namelijk enorm zijn toegenomen en zou de buurt er slecht van slapen. 

Bekijk hier de reportage van NH Nieuws met de buurtbewoners in februari: 
Tekst gaat verder onder de video.

Omwonenden N307 midden in de nacht gewekt door vrachtwagens - NH Nieuws

Inmiddels heeft de provincie vanaf maart drie maanden onderzoek gedaan naar der verkeersintensiteit, en nogmaals twee weken in september. Uit dit onderzoek blijkt dat het verkeer op het deel tussen de Voetakkers en de Flevolaan op de N307 inderdaad met 50% is toegenomen sinds de nieuwe weg open is. Ook is aangetoond dat het vrachtverkeer met 65% is toegenomen op deze route. 

Alleen geeft de provincie aan dat de toename volgens verwachting is. De conclusie van hun onderzoek toont aan dat de huidige intensiteit binnen de verkeersprognose valt. Hiermee geeft de provincie aan dat ze niet verplicht is om iets aan de situatie te ondernemen. 

Scherm is van de gemeente

Op de vraag van Statenlid Wim Hoogervorst (SP) of de provincie vindt dat het huidige verouderde geluidswerend scherm nog wel voldoet nu de intensiteit en het geluid is toegenomen, antwoordt ze dat deze intensiteit en geluidsbelasting binnen de wettelijke geluidsnorm liggen. Ook geeft de provincie aan dat het scherm is geplaatst door de gemeente en daarom eigendom is van de gemeente. "Wij zullen dit geluidsscherm niet vervangen."

Verder onderzoek vanwege begrip

Toch geeft de provincie aan dat er begrip is voor de omwonenden die overlast ervaren. "Wij zijn het ermee eens dat het verbeteren van de leefbaarheid van inwoners belangrijk is", aldus de provincie. "Wij realiseren ons ook dat er soms maatwerk nodig is en sommige situaties anders ervaren worden ondanks dat deze binnen de wettelijke normen vallen. Daarom hebben wij de oproep van de gemeente Stede Broec aangenomen om de mogelijkheden van het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk Broekerhaven te onderzoeken. Wij gaan kijken of we een pilot voor geluidswering kunnen opzetten op deze plek."

Wanneer deze pilot gaat starten is nog niet bekend. Afhankelijk van de uitkomst van de pilot het het eventueel bijkomende onderzoek, gaan provincie en gemeente naar verwachting met elkaar in gesprek hoe de uitrol eruit komt te zien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!