Ga naar Content

Kabinet dwingt Bussum tot fusie

BUSSUM Het kabinet wil de gemeente Bussum dwingen om samen met Muiden, Naarden en Weesp op te gaan in de nieuwe gemeente Naardermeer. Bussum ziet daar geen heil in en heeft zich er altijd tegen verzet.

Het kabinet meent echter, in navolging van een adviescommissie, dat deze fusie de beste manier is om het bestuur in de regio Gooi en Vechtstreek te versterken .
De provincie Noord-Holland is voor een fusie van de vier gemeenten Muiden, Naarden en Weesp zijn daar ook positief over. Het wetsvoorstel dat nodig is voor de fusie gaat nu voor advies naar de Raad van State. Het kabinet vraagt om speciaal aandacht te besteden aan de gevolgde procedure en aan alternatieven. Het kabinet wil dat de fusie in 2011 een feit is.
Lobby
Bussum legt zich niet zomaar bij het Kabinetsbesluit neer en zal de Tweede Kamer actief bestoken met alternatieven. Dat heeft burgemeester Milo Schoenmaker gezegd tegenover Radio Noord-Holland. Volgens Schoenmaker is fusie geen werkzame optie. Hij bepleit behoud van zelfstandigheid, maar wel met een nauwere samenwerking met de buurgemeenten.
"Er is onder de inwoners absoluut geen draagvlak voor. Als college vinden we het bovendien een slecht plan om samen te gaan met minder bestuurskrachtige gemeenten'', aldus een woordvoerder van de burgemeester. Fusie Bussum, Naarden, Muiden en Weesp Bussum wijst fusieplannen af Dossier van de provincie over de fusie
Foto: