Ga naar Content
West-Friesland

Hoornse basisschool gaat staken: lerarentekort wordt steeds erger

5 november 2019, 15.00 uur · Aangepast 5 november 2019, 15.12 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Nog steeds is het lerarentekort nijpend op basisschool Het Kompas in Hoorn. Vorig jaar deed de school een noodoproep aan ouders om als oppas in te vallen in de klas. Maar het probleem is verergerd en steeds vaker zitten leerlingen thuis. Ondanks de 460 miljoen injectie van het kabinet gaat de school morgen staken. 

"Op het moment het ik het gevoel dat wij een politiek probleem aan het oplossen zijn, en dat station is nu wel gepasseerd", aldus Jaap Muurling directeur van basisschool Het Kompas. Het initiatief om ouders als oppas in de klas te laten zijn, zodat kinderen niet thuis kwamen te zitten, kwam niet van de grond. Muurling: "Er kwamen te weinig aanmeldingen van ouders binnen, we hebben het enkele keren geprobeerd het zo te doen."

Ziekmeldingen

Vanni Hakkaart, voorzitter van de ouderraad, was één van de ouders die het initiatief niet zag zitten. Hakkaart: "De meerderheid van de ouders vond het geen goed idee. We zoeken echt kwalitatief goede onderwijzers voor de klas en langetermijn oplossingen". 

Hoornse basisschool gaat staken: lerarentekort wordt steeds erger - NH Nieuws

De basisschool heeft tien klassen met op dit moment ook tien leerkrachten. "De moed zakt me in de schoenen als ik op zondag twee ziekmeldingen krijg. Dan proberen we met man en macht de lessen door te laten gaan maar vaak lukt het niet".  Waar Muurling vorig jaar nog twee klassen naar huis stuurde, staat de teller dit jaar op al op zes. Muurling: "De invallerslijst is leeg. Als wij alleen al vier of vijf onderwijsassistenten erbij zouden krijgen, zou dat enorm helpen."

Vrijwillige ouders

Met het (tijdelijke) vertrek van een aantal leerkrachten in het verschiet door zwangerschapsverlof of pensioen, zijn de zorgen op korte termijn dan ook groot. Om de druk om leerkrachten te verlichten, zijn er al langer vaste vrijwillige ouders die helpen met het voorbereiden van evenementen als Sint Maarten en Sinterklaas. 

"De invallerslijst is leeg. Je moet net mazzel hebben om iemand te vinden"

DIRECTEUR JAAP MUURLING

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het kabinet 460 miljoen euro vrijmaakt voor het onderwijs waarna er onduidelijk ontstond of de landelijke staking door zou gaan.  De blijdschap over het vrijgekomen bedrag, was bij Muurling maar van korte duur. "Ik heb mij er het hele weekend over gebogen en ik vind het heel erg dat het op deze manier gebeurd. Het geld wordt op een verkeerde manier ingezet."

Het merendeel van het bedrag gaat om eenmalig geld, en daarmee valt volgens de school het probleem niet op te lossen. Muurling:  "Met tijdelijk geld, kan ik geen personeel aannemen."

Leerlingen schrijven brieven aan ministerie

Opnieuw komt de school in actie en heeft de ouders ditmaal opgeroepen om zich per brief aan het ministerie te richten. "We hebben samen met de kinderen ook in de taalles een brief geschreven aan het ministerie van Onderwijs. Die gaat vandaag op de bus."

Morgen zal het stil zijn op Het Kompas en blijven de deuren  wegens de staking gesloten. Jaap Muurling: "Ik hoop dat het met één dag klaar is en dat men opnieuw aan de onderhandelingstafel plaatsneemt."

Lees ook