Ga naar Content
Sport

Jos de Waard was tot het einde bezig met Telstar

5 november 2019, 12.16 uur · Aangepast 5 november 2019, 14.46 uur
Door: Fred Segaar · Foto: Pro Shots / Wouter Dill

Gisterochtend is oud-Telstar-voorzitter Jos de Waard overleden. Hij werd 87. De Waard was de vader van de huidige directeur van de club, Pieter de Waard. 

Jos de Waard was een Stormvogels-man in hart en nieren. Hij was er onder meer bestuurslid en voorzitter van de IJmuidense club, voordat hij aan het hoofd kwam van Telstar waar hij van 1981 tot 1988 preses was. Bij zijn aantreden kort na de degradatie uit de eredivisie droeg Telstar een zware schuldenlast met zich mee. Onder andere dankzij de verkoop van spits Henny Meijer aan FC Volendam kwam de club er bovenop.

In NH Radio Sportcafé vertelde hij er vorig jaar over: “Volendam wilde Henny Meijer per se hebben. We konden maximaal 105.000 gulden voor hem vragen, maar Volendam wilde hem zo graag hebben dat ze 150.000 voor hem betaalden. Strik erom en we hadden hem zelfs nog willen komen brengen.” 

Lees ook

Midden jaren '80 werd De Waard KNVB-bestuurslid en maakte in dat college het grootste Nederlandse voetbal-succes mee: het winnen van het EK in 1988. In de jaren '90 was hij lid van de arbitrage- en licentiecommissie van de bond. De Waard kreeg een koninklijke onderscheiding, was erelid van Stormvogels en bondsridder van de KNVB

Jos de Waard onderhield tot het laatst een warme relatie met Telstar. Tot hij ziek werd zat hij elke thuiswedstrijd op de tribune. Tot de laatste snik bleef hij gulzig naar nieuws over de Witte Leeuwen. Dat Telstar in de tweede ronde van de KNVB-beker aan Ajax werd gekoppeld, hield hem tot zijn dood maandagmorgen bezig. Zijn zoon Pieter de Waard, directeur van Telstar: "Toen ik zondag bij hem kwam, was het eerste wat hij zei: ‘Wat een loting hè??!!"

Foto: Telstar

De familie De Waard, met Jos en Pieter in het midden

Jos de Waard verbleef de laatste weken in hospice De Heideberg in Santpoort-Zuid. "We hebben daar vrijdagavond met elkaar naar het verslag van de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht op Radio Noord-Holland geluisterd", vertelt Pieter de Waard. "Na de overwinning zei hij: jongens, ik blijf hier voorlopig nog. Want sinds ik in de hospice ben, heeft Telstar nog niet verloren!"

"Sinds ik in de hospice ben, heeft Telstar nog niet verloren!"

Jos de Waard

De Waard werkte een levenlang bij de Hoogovens, de voorloper van Tata Steel, maar daarover ging het zelden thuis. Daar waren Stormvogels, Telstar en het voetbal in zijn algemeenheid zijn favoriete gespreksthema’s. Die liefde heeft Pieter de Waard al vroeg van zijn vader meegekregen. "Wij zijn als kinderen opgegroeid in voetbalkantines in West I. Ik heb ze allemaal gezien."

Pieter de Waard omschrijft zijn vader als ‘een heer'.  "Op de rouwkaart staat: ‘Hij leerde ons liefde geven. Op de valreep leerde hij het te ontvangen'."

Als vader was hij ‘een strenge doch vriendelijke man'. Pieter de Waard: "Tot ons zestiende zat hij ons op de huid, maar daarna liet hij ons vrij en gaf ons het vertrouwen. Hij was ons anker in de diepste dalen. Of hij trots op me was dat ik directeur van Telstar was? Dat werd pas op het laatst duidelijk. Daarvoor zei hij het nooit, maar ik hoorde het wel van anderen dat hij trots was."

De Waard wordt in beslotenheid begraven.