Alkmaar

Alkmaar krijgt eigen Holocaust-monument

5 november 2019, 12.15 uur · Aangepast 5 november 2019, 12.51 uur
Door Redactie · Foto: Adobe Stock

Whatsapp

ALKMAAR - Alkmaar krijgt een Holocaust-monument. Het 'namenmonument' komt op een centrale, openbare plek in de stad, maar waar precies is nog niet bekend. In 2020, het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt gevierd, moet het onthuld worden.

"Een Joods gezegde stelt dat de mens twee keer kan sterven. De eerste keer bij de dood, de tweede keer als zijn of haar naam vergeten wordt", stelde VVD-fractievoorzitter John van der Rhee in een motie die gisteravond unaniem door de Alkmaarse gemeenteraad werd aangenomen.

Drie transporten vanuit Alkmaar

"Dat stemt mij zeer gelukkig en dankbaar", zegt Van der Rhee. Op het monument komen de namen van alle Alkmaarse Joden die tijdens de oorlog gedood werden, meldt mediapartner Alkmaar Centraal.

Tijdens de oorlog vertrokken vanuit Alkmaar de eerste drie Jodentransporten per trein richting de concentratiekampen. Alkmaarse Joden moesten zich hiervoor op 5 maart 1942 op het Alkmaarse station melden. Ook opgepakte Joodse mensen vanuit het nabijgelegen Kamp Schoorl werden vanuit Alkmaar op de transporttrein gezet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp