Ga naar Content

Haarlemse huurder hoeft huis toch (nog) niet uit, Wybren van Haga krijgt ongelijk

Een bewoner van het Essenhofje in Haarlem hoeft zijn woning voorlopig toch niet uit. De rechter had eerder bepaald dat Tweede Kamerlid Wybren van Haga de man het huis uit mocht zetten. Het gerechtshof heeft de uitspraak vernietigd. 

Ruim twee jaar geleden sloot ex-VVD'er Van Haga een huurcontract af voor twee jaar met Wouter Hendrikse. Na die tijd moest hij eruit. Maar volgens de huurder was er een mondelinge afspraak met Van Haga dat hij toch mocht blijven.

Van Haga heeft dat altijd ontkend. De rechtbank gaf Van Haga gelijk; er was niet aannemelijk gemaakt dat de partijen kort na het sluiten van de overeenkomst zo'n mondelinge afspraak hadden gemaakt.

Het gerechtshof meldt vandaag dat niet goed is onderzocht of die mondelijke overeenkomst heeft plaatsgevonden.

Bodemprocedure

Een tijd geleden begon advocaat Bastien Eblé een bodemprocedure om te bewijzen dat er wel zo'n toezegging was gedaan. Een kort geding daarover won Van Haga, maar het gerechtshof zegt nu toch dat de bodemprocedure moet worden afgewacht voor Hendrikse het huis uit mag worden gezet. Het Kamerlid heeft niet goed onderbouwd waarom hij de uitkomst niet kan afwachten, zegt de rechter in hoger beroep. "Er is dus onvoldoende reden om nu, in de kort geding-procedure, op de uitspraak in de bodemprocedure vooruit te lopen."

De advocaat wilde een bodemprocedure en geen kort geding, omdat in zo'n bodemprodedure alles, zoals de naam het al zegt, tot op de bodem wordt uitgezocht.

De behandeling van de bodemprocedure wordt komend voorjaar verwacht, meldt Haarlems Dagblad. Hendrikse heeft tegenover NH Nieuws nog niet op het nieuws gereageerd. 

Foto: ANP

Lees ook