West-Friesland

NL
V

Dijklander Ziekenhuis doet mee aan landelijke 'ziekenhuisstaking' op 20 november

5 november 2019, 10.36 uur · Aangepast 5 november 2019, 10.54 uur · Door Lotte Stekelbos

HOORN - Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend doet mee aan de eerste landelijke 'ziekenhuisstaking' op 20 november. Op dit moment is het personeel bezig om te inventariseren wat dat voor gevolgen heeft voor de zorg en de patiënten. 

NH Nieuws

Op die dag sluiten tientallen ziekenhuizen en revalidatiecentra in het land de deuren voor niet-spoedgevallen. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken.

Het is nog niet bekend wat de staking voor precieze gevolgen heeft voor het personeel en de patiënten. Het gaat bij de staking in ieder geval niet om spoedeisende hulp. "Die gaat altijd door", volgens een woordvoerder van het Dijklander. Op dit moment is het bestuur nog druk bezig met de inventarisatie van de staking, wie er mee doen en hoe er die dag wordt omgegaan met de zorg. 

Zorgen van patiënten

"We snappen dat mensen - die op 20 november een ingreep gepland hebben - zich nu afvragen wat er gaat gebeuren. Deze patiënten worden absoluut van tevoren geïnformeerd. We weten alleen nog niet precies wie de situatie allemaal zal treffen omdat we nog aan het kijken zijn welke exacte afdelingen allemaal meedoen. Volgende week zal er in ieder geval met deze mensen contact worden gezocht", aldus de woordvoerder van het Dijklander. 

Meer stakingen

Het is niet de eerste keer dat het personeel van het Dijklander Ziekenhuis gaat staken. Medewerkers strijden al langere tijd voor een betere cao. Begin oktober gingen ze nog zingend en dansend protesteren. In augustus werd al een grote spandoekenactie georganiseerd. Het personeel wilde toen graag een loonsverhoging van 4 procent. 

De protesten van 20 november zijn landelijk en gericht naar het Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Medewerkers zijn nog altijd boos vanwege het uitblijven van een goede cao. Met vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn wil het personeel een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen. Daarnaast eisen ze goede afspraken over de arbeidstijden en rusttijden en goede afspraken over de instroom en het behoud van medewerkers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!