FC Volendam is Jong Ajax de baas

4 november 2019, 21.50 uur · Aangepast 5 november 2019, 22.49 uur
Door: Redactie · Foto: Pro Shots/Sjoerd Tullenaar

FC Volendam heeft de uitwedstrijd tegen Jong Ajax maandagavond gewonnen: 1-3. De ploeg van trainer Wim Jonk maakte na rust het verschil. Nick Doodeman, Marco Tol en Francesco Antonucci waren de doelpuntenmakers. Ryan Gravenberch scoorde tegen.

Bi Jong Ajax startte Gravenberch dus in de basis. Dat mocht volgens de reglementen van de KNVB, omdat hij vrijdag tegen PEC Zwolle (2-4) in het eerste elftal minder dan 45 minuten had gespeeld en niet in de basis was begonnen.

Open wedstrijd
Beide ploegen maakten er een open wedstrijd van met kansen over en weer. Bij de thuisploeg liet Jurgen Ekkelenkamp in de openingsfase een vrije kopkans onbenut. FC Volendam kwam bovendien goed weg nadat Micky van de Ven de bal verspeelde en Gravenberch de bal net niet langs keeper Nordin Bakker kreeg. In de 32e minuut redde Bakker bij een hard schot van Ekkelenkamp in de korte hoek.

Rush Micky van de Ven
FC Volendam was vooral gevaarlijk met afstandschoten. Martijn Kaars, Francesco Antonucci en Jari Vlak stuitten keer op keer op doelman Dominik Kotarski. De grooteste kans was in de 38e minuut voor Van de Ven. De centrale verdediger besloot een rush over enkele tientallen meters met een schot dat rakelings over de goal van Jong Ajax scheerde.

Fout Kotarski
Vijf minuten na rust strafte FC Volendam een fout van Kotarski af. Hij gooide de bal richting Quinten Timber, maar Gijs Smal ontving de bal en trok die goed voor op Doodeman die van dichtbij de bal in het doel kon tikken. Nadat Gravenberch en de behoorlijk onzichtbare Lassina Traoré twee kansen hadden gemist, sloeg Marco Tol met een kopgoal uit een corner van Smal toe.

Fraai doelpunt Gravenberch
In de 73e minuut zorgde Gravenberch met een fraai schot in de rechterbovenhoek voor de aansluitingstreffer. De Amsterdammers drongen in het slot van de wedstrijd nog flink aan, maar slaagden er niet meer in Bakker te passeren. Diep in de blessuretijd schoot Antonucci de 1-3 eindstand op het bord. FC Volendam klimt door de zege naar de elfde plaats op de ranglijst; Jong Ajax blijft vierde.

Opstelling Jong Ajax: Kotarski; Q. Timber, J. Timber, Kemper, Castillo; Gravenberch (Bandë/76), Ekkelenkamp, Eiting; Kühn (Tethani/59), Traoré en Mendez (Ter Heide/64)

Opstelling FC Volendam: Bakker; Fadiga (Betti/60), M. Tol, Van de Ven, Smal; Visser, J. Vlak (G.Vlak/74), Antonucci; Doodeman, Duin en Kaars