Ga naar Content
Sport

Michel Butter de day-after: "Nog één laatste kans"

4 november 2019, 17.56 uur · Aangepast 5 november 2019, 12.05 uur
Door: Edward Dekker · Foto: Pro Shots/Action Images

Michel Butter wilde tijdens de New York Marathon een top-10 klassering neerzetten en zich zo plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. Zijn missie strandde jammerlijk. "Ik ben op waarde geklopt", blikt Butter 24 uur later achterom. Maar vooruit kijken doet hij ook alweer. "We gaan de komende weken snel plannen maken, want ik heb nog één laatste kans."

Echt heel bizar dat je door je energievoorraad heen bent

Michel Butter

Butter zegt in New York 'behoorlijk diep' te zijn gegaan. Het tempo van de kopgroep lag met een schema van 2 uur en 8 minuten te hoog voor de Castricummer. Hij probeerde zo lang mogelijk te volgen, maar moest na een kilometer of zeventien lossen. "Het ging gewoon te snel. Ik had niet dat niveau en ben op waarde geklopt. Het is zaak om mijn waarde proberen op te krikken."

"Geen andere keus"
Halverwege kwam de Nederlands kampioen op de marathon van 2018 door in 1.05,06. In het tweede gedeelte viel hij ver terug, waardoor hij pas in 2.25,06 finishte, goed voor de 37e plaats. "Ik heb best wel lopen pushen om het gat klein te houden. Ik liep vol met mijn bakkes in de wind. Dat zuigt alle energie uit je lijf. Na 25, 26 kilometer zat ik er doorheen. Echt heel bizar dat je dan door je energievoorraad heen bent, maar ik had geen andere keus."

Voorjaarsmarathon
In New York volstond voor Butter een top-10 klassering om naar de Spelen te mogen. Dat dat niet is gelukt, is een teleurstelling. "Mijn doel was om hoog te eindigen. Hier kwam ik niet voor, maar anderen waren beter." Butter zou zich ook nog kunnen kwalificeren voor de Spelen als hij komend voorjaar een marathon onder de 2.11,30 loopt. Op zich een haalbaar doel, aangezien zijn PR onder de 2 uur en 10 minuten ligt. "Eerst vlieg ik naar huis naar de familie. Daarna gaan we snel een goed plan maken", zegt hij strijdbaar.