Sport

Jonker wil Ajax koste wat kost in eigen stadion ontvangen

3 november 2019, 16.47 uur · Aangepast 3 november 2019, 18.28 uur · Foto: Pro Shots/Paul Roling

Whatsapp

In de tweede ronde van de KNVB-beker mag Telstar het opnemen tegen Ajax. Het is voor het eerst in 41 jaar dat de twee Noord-Hollandse clubs in een officieel duel tegenover elkaar staan. Trainer Andries Jonker ziet het als een mooie kans voor de Velsenaren: "Er ligt bij Telstar de ambitie om binnen vijf jaar in de eredivisie te spelen. Met het bekerduel tegen Ajax nemen we daar een mooi voorschot op."

Jonker had eerlijk gezegd liever een andere tegenstander uit de koker zien rollen. En een paar rondes later een topclub. "Dan hadden we qua inkomsten meer voordeel kunnen hebben. Het is ook belangrijk dat we onze kas kunnen vullen, maar voor een club als Telstar is het natuurlijk geweldig om tegen Ajax te spelen."

Nieuwe foto's
"Er hangen hier mooie oude foto's van wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Nu kunnen we nieuwe foto's maken. Wat dat betreft is het dus ook nuttig om te spelen. Het zal een happening worden. We moeten er alles aan doen om er een spektakel van te maken. We moeten goodwill voor Telstar kweken."

Extra tribunes
Het onderkomen van De Witte Leeuwen lijkt nog niet helemaal gereed voor het duel. Tijdens de tweede ronde van de play-offs voor promotie in 2018 moest Telstar bijvoorbeeld improviseren door een tijdelijke tribune aan de noordkant te bouwen. "Als er tribunes bij moeten, moeten we dat ook doen. Dit kan een geweldig gebeuren voor Telstar worden. Dan moet je er ook alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

Want Jonker wil absoluut voorkomen dat zijn club moet uitwijken naar een stadion met betere faciliteiten. "Er ligt bij Telstar de ambitie om binnen vijf jaar in de eredivisie te spelen. Met het bekerduel tegen Ajax nemen we daar een mooi voorschot op."

Stunt?
Ajax is in de laatste jaren weleens onderuitgegaan tegen een ploeg van het tweede niveau. In december 2016 was Cambuur nog te sterk voor het Ajax van Peter Bosz (2-1). "Daar houd je je als underdog aan vast. Als je aan de andere kant staat, heb je altijd zo'n onbestemd gevoel van: het zou ons toch niet gebeuren? Zo werkt het. Je moet er voor gaan. Het is de charme van het bekervoetbal dat de underdog nog altijd van de favoriet kan winnen."

Lang geleden
Telstar speelde in 1978 voor het laatst tegen de Amsterdamse streekgenoot. Jonker, nu 57, was toen nog een jeugdspeler met dromen. "Ik speelde toen bij De Volewijckers in de jeugd, met de ambitie om profvoetballer te worden", lacht de oefenmeester, die het zelf nooit verder schopte dan het derde van Volendam. "Dat is dus lang geleden."

Telstar - Ajax wordt gespeeld op 17, 18 of 19 december.

Whatsapp