Gooi

NL
V

Huizen moet voortrekkersrol nemen in strijd tegen fonteinkruid Gooimeer

1 november 2019, 13.16 uur · Aangepast 1 november 2019, 13.40 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: NH Nieuws

Huizen moet zelf het roer in handen nemen als het gaat om de aanpak van de problemen met het fonteinkruid in het Gooimeer. Dat meent vertrekkend burgemeester Sicko Heldoorn die op voorspraak van het college een plan van aanpak heeft gemaakt.

Fonteinkruid is een woekerende waterplant die voor veel ongemakken zorgt voor watersport. Onder meer bootmotoren lopen met regelmaat vast in de lange slierten van de planten. Er is vaak geen doorkomen aan. En dat zorgt ervoor dat de watersport het Gooimeer vaker links laat liggen.

Volgens de burgemeester moet Huizen zelf de regie in handen nemen met de bestrijding van de waterplanten. Samen met buurgemeenten Blaricum en Gooise Meren moet volgens hem een 'gebiedsgericht project' voor het deel van het Gooimeer tegen het oosten van de vaargeul worden gestart en de groei van de planten daar worden teruggedrongen. Als de buurgemeenten niet mee willen doen, moet dat volgens Heldoorn geen belemmering zijn voor de aanpak en moet Huizen zelf doorpakken. 

Prioriteit
Volgens Heldoorn kan de waterplantenproblematiek alleen worden aangepakt als het echt prioriteit heeft. Dat betekent volgens hem ook dat de politiek er bovenop moet zitten. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nu aan het college en de raad.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!