Ga naar Content
West-Friesland

Nieuwe bordspellen van Volkssterrenwacht Orion gaan de hele wereld over: "Heel proces geweest"

1 november 2019, 12.00 uur · Aangepast 2 november 2019, 13.51 uur
Door: Sander Huisman · Foto: NH Nieuws

Volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel komt binnenkort met twee unieke bordspellen. Aanleiding is het 50-jarig jubileum van de eerste man op de maan. "We zijn er maanden mee bezig geweest", vertelt voorzitter Theo Mulder aan mediapartner WEEFF. De spellen hebben betrekking op ruimtevaart en astronomie en worden wereldwijd uitgedeeld.

"We krijgen het hele jaar door veel scholieren in de sterrenwacht", zegt Theo's vrouw Ineke Mulder. "Als zij langskomen worden er veel vragen gesteld. We wilden daarom iets bedenken wat de kinderen thuis of op school kunnen doen, als vervolg op hun bezoek aan Orion. We zijn een aantal keer bij elkaar gaan zitten om ons af te vragen hoe we dat konden doen en uiteindelijk zijn we op het idee van een bordspel gekomen. Het is een heel proces geweest om deze spellen te maken."

Lees ook: Nieuw ruimtebordspel getest: “Zo snel mogelijk naar de maan”

Theo Mulder vult zijn vrouw aan: "Tijdens de ontwikkeling van het eerste bordspel, Reis naar de maan, ontstond het idee om er een tweede spel bij te maken met de naam Reis langs de planeten. Ook hier krijgen we veel vragen over van scholieren. Voor de ontwikkeling hebben we gebruik gemaakt van schaalmodellen en planeten in de sterrenwacht. Onze collega Marian Pontier heeft bovendien heel veel tekeningen gemaakt."

Internationale spellen voor bijzonder onderwijs
"We hebben de spellen maandenlang getest, met zowel kinderen als volwassenen", gaat Theo verder. "Tijdens het proces moesten we de kaarten aanpassen en vergroten, omdat de vragen en antwoorden er ook in het Engels op moesten". Volkssterrenwacht Orion werkt namelijk mee aan het project Sterren Schitteren Voor Iedereen (SSVI). "Zij sturen ieder jaar 30 telescopen naar achterstandswijken en scholen met kansarme kinderen en voor bijzonder onderwijs."

Lees ook: Vijftiende Nacht van de Nacht bij Orion: "We kunnen zelfs de band de Melkweg hier fotograferen"

SSVI is actief in 68 landen, verspreid over de hele wereld.  "Wij schenken tien dozen aan dit project en gaan nog in overleg of we er nog eens 10 extra aan SSVI weg gaan geven", vertelt Theo. "Zodoende maken we uiteindelijk 110 dozen, waarvan we er vanmorgen al 65 hadden verkocht. Aan het einde van volgende week krijgen we de spellen binnen en gaan we deze in elkaar zetten. De eerste tien worden op 23 november overhandigd aan leden en particulieren die het spel al hebben besteld."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!