Haarlem

NL
V

Opeens is er extra geld voor maatregelen tegen treinenoverlast in Overveen

31 oktober 2019, 22.19 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: John Dalhuijsen

De Bloemendaalse wethouder Henk Wijkhuisen kwam donderdagavond met een konijn uit de hoge hoed. Haarlem, Heemstede en Zandvoort willen mee gaan betalen aan maatregelen tegen de verwachte extra geluidsoverlast voor omwonenden van het spoor in Overveen.

Dankzij dat konijn uit de hoge hoed stemde een meerderheid van de gemeenteraad van Bloemendaal in met een opwaardering van het spoor tussen Haarlem en Zandvoort. Die steun was hard nodig: de steun uit Bloemendaal (en een bedrag van 144.000 euro) betekent dat een investering van in totaal 7 miljoen in het spoor namens vele overheden doorgaat.

Die opwaardering is nodig voor meer treinen in de zomermaanden en voor de Formule 1 op 3 mei 2020. Dan gaan er 24 treinen per uur door Overveen rijden. Bloemendaal had ook een veto kunnen uitspreken, maar dat veto is nu van de baan.

Lees ook: Bij meer treinen willen inwoners Overveen geluidsschermen

Afgelopen maandag bleek dat Overveners erg verontwaardigd zijn over de toename van geluid rond hun huizen en tuinen. Zij eisen geluidsschermen wanneer de treingeluiden vaker te horen zijn.

Die klachten zijn blijkbaar ook gehoord in Haarlem, Heemstede en Zandvoort. Het samenwerkingsverband tussen deze gemeenten en Bloemendaal besloot daarop deze week toe te zeggen dat de zogeheten stuurgroep gaat meebetalen uit hun mobiliteitsfonds aan de geluidwerende maatregelen. Henk Wijkhuisen noemde geen bedragen die zijn toegezegd.

Lees ook: ProRail: 24 treinen per uur tijdens Formule 1 nog onzeker

Ook komt er overleg met die omwonenden over welke maatregelen er moeten komen. Daarnaast is er toegezegd dat er nieuwe geluidmetingen worden gedaan in de tuinen van de Overveners om te kijken hoeveel lawaai treinen produceren in Overveen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!