Ga naar Content

Verbazing over bomenkap om stationsgebied Hilversum groener te maken

31 oktober 2019, 15.20 uur · Aangepast 31 oktober 2019, 17.29 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: Google Streetview

Het stationsgebied van Hilversum moet groener worden. Dat voornemen heeft de gemeente. Buurtbewoners zijn verbaasd, omdat voor een project dat het plein groener gaan maken juist bomen gekapt worden.

Voor het Hilversumse station, aan de kant van de Schapenkamp, moet 'De Kwekerij' komen. Dat wordt - kort gezegd - een grote stellage waar ruimte is voor ontmoeten, ondernemerschap en evenementen. Het hele plan moet voor meer reuring gaan zorgen voor het station. 

Ophef over bomenkap
De komst van De Kwekerij zelf is niet per se een discussiepunt, de groene invulling is volgens Hilversummers welkom. De ophef begon toen afgelopen week bleek dat er voor het plan twaalf bomen gekapt moeten worden. Groener maken en bomen kappen gaan volgens de bezwaarmakers niet samen.

De hele kwestie leidt onder meer tot raadsvragen van de SP. De socialistische partij wil weten of de bomenkap wel echt nodig is. "Een groene tijdelijke invulling van het Stationsplein is welkom. Als je daar echter bomen voor gaat kappen moet je je wel afvragen of je nog steeds goed bezig bent", zo zegt de SP.

Wel meer groen
Hilversum Marketing, de drijvende kracht achter het plan, laat weten dat er niet twaalf maar tien bomen gekapt hoeven te worden. Dat is al gebeurd. De Hilversum-promoters verdedigen hun plan verder door te stellen dat er wel degelijk groen bij komt voor het station. Zo worden er onder meer dertig bomen in bakken neergezet. 

Het plan voor De Kwekerij is overigens maar tijdelijk. De stellage moet maximaal drie jaar blijven staan. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!