Noord-Holland

Ingi beschrijft de diversiteit van Nederland met een reisgids: "Migratie-verhalen laten onze band zien"

3 november 2019, 13.05 uur · Aangepast 16 november 2019, 13.05 uur · Door Redactie

Whatsapp

NOORD-HOLLAND - Bijna iedereen heeft een verhuisverhaal, zo ook Ingi Mehus. Zij werd geboren in Korea, is toen ze vier maanden oud was geadopteerd door haar ouders in Noorwegen, reisde daarna naar Australië en verhuisde tot slot voor de liefde drie jaar geleden naar Haarlem. Met haar stichting Pocket Stories brengt ze mensen met verschillende verhalen bij elkaar. Ze wil daarmee de diversiteit laten zien van Nederland. "Ik hoop dat we ons allemaal met emigratie kunnen identificeren", zegt ze. Zo hoopt ze dat de vooroordelen erover daarmee weggaan.

NH Nieuws
NH Nieuws

Pocket Stories verbindt mensen door hun verhalen te laten horen. "Bijna iedereen is migrant of een nakomeling. Waarom zijn we dan zo terughoudend met onszelf daarmee bestempelen?"

Labels

Ingi's eigen migratieverhaal is haar inspiratie geweest voor het boek. "De redenen om de emigreren zijn erg divers. Opleiding, werk, veiligheid, avontuur, zon en liefde". Zo werd Ingi uit Korea geadopteerd door haar Noorweegse adoptie-ouders toen ze vier maanden oud was. Op vijfjarige leeftijd verhuisde het gezin binnen Noorwegen en uiteindelijk vertrok Ingi op haar negentiende naar Australië als 'working holiday backpacker'. Drie jaar geleden is ze voor de liefde naar Nederland gekomen. "Ik wilde mij niet bestempelen als migrant, maar ik omarmde wel de labels als 'backpacker', 'internationaal student' en 'expat'. Elke plaats waar ik gewoond heb, heeft mij gemaakt hoe ik ben".

Elk label vertelt volgens Ingi een incompleet verhaal, zo ook aan 'migratie'. "Het vertelt niks over wie ik ben als mens", zegt ze daarover. Aan de labels zitten vaak vooroordelen en stereotypes verbonden, goed of slecht. Maar volgens Ingi is niemand helemaal goed of slecht. Pocket Stories moet mensen verbinden door middel van verhalen.

Tekst gaat verder onder de video:

Ingi beschrijft de diversiteit van Nederland met een reisgids - NH Nieuws

Pocket Stories begon voor Ingi eigenlijk zodat ze Nederland en Nederlanders beter ging begrijpen. De verhalen zijn onderdeel van een nieuwe reisgids over Nederland: de Roots Guide. Met een team reist ze door elke provincie van ons land om migratieverhalen te verzamelen en een inzicht te krijgen in wie de Nederlanders zijn. "De lezer ontdekt door een persoonlijke en interactieve reis de diversiteit van Nederland, in het heden en het verleden. Zo komen we er achter hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn: onze cijfers zijn Arabisch, aardappels komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de kaasschaaf uit Noorwegen."

Een bijzonder detail: Ingi wilde de presentatie per se helemaal in het Nederlands doen en heeft dus keihard geoefend om haar speech in Strijders (8 minuten lang) zonder één woord Engels te houden!

Tekst gaat verder onder de podcasts:

Podcast 
Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Steeds opnieuw wordt Ingi verrast en verliefd op Nederland, door de verhalen van de mensen die ze spreekt en die ook naar haar verhaal luisteren. "Hierdoor voel ik me thuis." Ze nodigt mensen uit om plekken in het land te herontdekken en te kijken hoe je zelf verbonden bent met migratie. "Wees niet bang, maar nieuwsgierig".

Volgende week aflevering 6 van Strijders met Jeroen Brink, medewerker van AkzoNobel, die verfrestanten een tweede leven geeft.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp