West-Friesland

Genomineerde Duurzaam Ondernemen Award: “Milieu is onze ultieme drijfveer”

3 november 2019, 07.30 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Google Streetview

Whatsapp

Ze hebben zonnepanelen, warmtepompen en duizend LED-lampen, daarnaast voorzien ze huishoudens van stroom met hun overige energie. Henk Vlaming van Vlaming Groep B.V. uit Zwaagdijk-Oost is zeer milieubewust met zijn bedrijf en wil een goed voorbeeld geven naar zijn klanten toe. Zijn bedrijf is dit jaar één van de drie genomineerden voor het Duurzaam Ondernemen Award in de gemeente Medemblik.

NH Nieuws sprak met alle drie de bedrijven, dit weekend belichten we elke dag één van de genomineerden. 

Ook huishoudens voorzien van stroom
NH Nieuws sprak met directeur Henk Vlaming. “Bij de bouw van ons nieuwe pand hebben we gelijk drie warmtepompen gemonteerd. Ik was meer geld kwijt maar zag er wel het voordeel van in. Inmiddels heeft het zich ook ruim terugverdiend.” Inmiddels heeft Vlaming zo’n 900 zonnepanelen gelegd en duizend LED-lampen hangen. “Van de zonnepanelen benutten we 65% en de rest gaat terug. Daar kunnen ze dan weer huishoudens mee voorzien van stroom.”

Lees ook: Medemblikse bedrijven strijden weer om de titel 'Duurzaamste ondernemer'

Ook is Vlaming bezig andere ondernemers op het industrieterrein te motiveren om energie neutraal te gaan. “We hebben een vergadering gehad en gaan deze week een brief versturen naar alle bedrijven bij WFO, dat we een commissie gaan vormen om een scan te maken hoeveel stroom we allemaal nodig hebben en hoe we dat zelf samen kunnen produceren met zonnepanelen.” 

Milieubewust
Vlaming baseert zijn milieubewuste instelling op omzet en op karakter. “Waarom zou ik geld uitgeven aan energie als dat niet hoeft? Daarnaast is de ultieme drijfveer voor mij het milieu. Dat is waar ik het voor doe.”Hij vindt dat ze vanuit het bedrijfsleven een voortrekkersrol moeten vervullen. “En doen we het niet, dan rekenen onze klanten ons er ook op af.”

Die rol gaat hem goed af. “De Hoornse brandweer is ook bij ons geweest om te kijken hoe die warmtepompen werken. Wij vertellen dat graag en nu hebben zij er ook eentje.”

Verkiezing Duurzaam Ondernemen Award
Dit jaar draait de verkiezing om ondernemers die zich dusdanig inzetten om hun bedrijventerrein duurzamer te maken en zich hiermee onderscheiden van anderen. Enerzijds worden ze beoordeeld op de maatregelen die ze hebben genomen en anderzijds op hoe ze andere ondernemers stimuleren om betere keuzes te maken voor hun terrein.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp