Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Den Helder staat met herdenkingsstenen stil bij vermoorde stadsgenoten en oude synagoge

30 oktober 2019, 15.49 uur · Aangepast 30 oktober 2019, 22.59 uur
Door Carina Gutker · Foto: NH/Matthijs Gemmink

Met de onthulling van nieuwe herdenkingsstenen stond Den Helder vandaag weer stil bij in de Tweede Wereldoorlog vermoorde stadsgenoten en de oude synagoge. Het is de vijfde keer dat er dergelijke struikelstenen worden geplaatst in de marinestad. De stenen liggen voor de huizen waar Joodse inwoners voor de oorlog woonden.

Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel was bij de onthulling van de twintig herdenkingsstenen aanwezig. In april 2020 zullen in totaal meer dan 100 stenen zijn gelegd.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De stenen werden bij elf woonhuizen aan de Kanaalweg en bij één woning aan de Loodsgracht gelegd. Ze herdenken de bewoners die er ooit woonden: een handelaar in oud metaal, een leraar, een muziekhandelaar, een stel dat een textielwinkel had, de eigenares van een boekhandel en een ouder, gepensioneerd, echtpaar.

Lees ook: Eerste Herdenkingsstenen Joodse slachtoffers Den Helder onthuld

Toch zijn het ook de verhalen van de mensen die het hebben overleefd, die aangrijpen. Zo ontsnapte Susanna Nol's zoon Joseph tot twee keer toe aan de dood. De stichting achter de herdenkingsstenen hoorde dit van zijn in Israël wonende zoon. Eerst werd Joseph door een slager gered van een razzia en daarna liet zijn zwager Joost Vas Diaz hem zijn eigen bloed drinken. Het bloed in de ontlasting was zo alarmerend dat de twintiger naar een ziekenhuis buiten Kamp Westerbork werd gebracht.

Een van de stenen die werden gelegd, waren ter herinnering van de moeder van Joseph. Zij overleefde de oorlog niet, net als de jonge arts Joost Vas Diaz.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!