Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Jongeren mogelijk verantwoordelijk voor treiteren joods gezin in Hippolytushoef

29 oktober 2019, 19.36 uur · Aangepast 29 oktober 2019, 20.21 uur

Een groep jongeren is mogelijk verantwoordelijk voor het treiteren van een joods gezin uit Hippolytushoef. De jongeren zijn bekend bij de gemeente.

"Er is inderdaad een groep jongeren waarvan meldingen zijn dat er overlast is", vertelt burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon. "En of dat een verband heeft met deze zaak, dat is onderdeel van het onderzoek op dit moment."

Lees ook: Vuurwerkbom ontploft bij woning joods gezin: "Dit is antisemitisme"

Vorige week werd bij het gezin een raam opgeblazen met een vuurwerkbom. Volgens het gezin is dit al het zoveelste incident in 20 jaar tijd. "Dit is geen kwestie van incidenten meer maar van een patroon. Het gaat gepaard met kinderen die worden getreiterd. Ze zeggen dat ze ons zijn vergeten te vergassen", vertelt vader van het gezin Wouter Schmidt aan Powned

"Ik zie het als poging tot moord. De politie ziet het niet zo. Die heeft vernieling op het aangifteformulier gezet", vertelt Schmidt. Een verklaring voor het jarenlange getreiter is volgens hem antisemitisme. "Een deel van de gemeenschap vindt toch dat dit niet kan. We zijn anders. Ik draag een keppeltje onder deze pet. Ik heb de pet erover heen om geen aanstoot te geven. Maar als ze  'jodinnenhoer' tegen ons roepen, dan kan ik niet zeggen dat dit geen antisemitisme is."

Onderzoek
De gemeente zegt niet veel signalen te hebben gekregen dat er getreiterd werd. Vorige week is er een onderzoek gestart. "Als het gaat om signalen dan wordt dat op dit moment bij elkaar gebracht", vertelt burgemeester van Dam. "En uit het feit dat daar onderzoek naar gedaan moet worden, kun je misschien ook wel concluderen dat het niet heel erg bekend was."

Lees ook: Burgemeester gaat praten met getreiterde joodse familie: "Dit is misselijkmakend"

De burgemeester wil nu alvast een aantal maatregelen nemen om het treiteren te stoppen. "We gaan structureel kijken naar een groep jongeren die overlast veroorzaakt en dit soort dingen doet", zegt ze. "Wat kun je dan met jongerenwerk op lange termijn doen? En wat kunnen we doen om op dit moment bij het gezin het veiligheidsgevoel te vergroten? Daarvoor gaan we ook met het gezin op gesprek."

De burgemeester is dinsdagavond bij het gezin langsgegaan om maatregelen te bespreken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!